Protivljenje predloženom moratoriju na poskupljenje cigareta

Asocijacija Partnerstvo za BiH bez duhanskog dima i PROI protive se predloženom moratoriju na povećanje cijena cigareta u BiH.

Uputili su apel predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću tražeći da Vijeće ne dopusti usvajanje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, kojim je predložen ovaj moratorij, kao i da se Vijeće ministara založi za nastavak dobre prakse povećanja cijena cigareta, u cilju zaštite zdravlja građana.

Potpisnici apela također predlažu da Vijeće podrži potpisivanje Protokola Okvirne konvencije o ukidanju ilegalne trgovine duhanskih proizvoda.

Ističu da je dosadašnja pohvalna stopa rasta akciza na duhan činila Bosnu i Hercegovini pozitivnim primjerom u regiji.

– Ipak, trenutni tok događaja sugeriše da se ova mjera našla pod napadom duhanske industrije koja se koristi obmanjujućim argumentima o opasnosti i gubicima zbog crnog tržišta, sve u cilju većeg profita na račun zdravlja i života naših građana. Rast akciza na duhan i duhanske proizvode dokazano je efikasna mjera za smanjenje prevalence pušenja, a BiH ima jednu od najvećih prevalenci pušenja u Evropi. Osim toga, povećanje cijena cigareta je efektno sredstvo za odvraćanje mladih od pušenja. Za suzbijanje nedopuštene trgovine duhanskim proizvodima, neophodno je osigurati sveobuhvatne strategije za borbu protiv kriminalnih aktivnosti, uz održavanje visokih poreza na duhan kao dio sveobuhvatnog pristupa smanjenju pušenja – navode potpisnici apela.

Također ističu da se nedozvoljena trgovina može spriječiti na različite načine, kako je navedeno u Protokolu SZO o eliminaciji nedozvoljene trgovine duhanskim proizvodima.To uključuje mehanizme kontrole lanaca snabdijevanja, kao što su zahtjevi za izdavanje dozvola za proizvodnju, transport i prodaju duhanskih proizvoda i sisteme za praćenje.

Protokol o uklanjanju ilegalne trgovine duhanskih proizvoda poziva na jače kooperativne sisteme za suzbijanje nezakonite trgovine duhanskim proizvodima. To uključuje mjere kao što su licenciranje, propisi o međunarodnom dobavljanju i sankcije primjenjive na one koji učestvuju u nezakonitoj trgovini.

S obzirom na učešća duhanske industrije u nedozvoljenoj trgovini duhanskim proizvodima, Protokol također zahtijeva transparentnost u bilo kakvim interakcijama s duhanskom industrijom koja se odnosi na nezakonitu trgovinu, naode također potpisnici apela.

Pročitajte...