Prva dijabetološka ordinacija na točkovima obići će 20 gradova u cijeloj BiH

Građanima širom Bosne i Hercegovine će od 25. marta do 8. aprila biti pružena mogućnost besplatnog mjerenja šećera u krvi “Wellion” premium proizvodima evropske kvalitete, obuke o pravilnom načinu mjerenja šećera, kontrole i zamjene aparata za mjerenje šećera u krvi, sa doživotnom garancijom, te besplatni uzorci “Wellion” proizvoda za osobe oboljele od dijabetesa.

Sve to omogućila je firma “Pharma Maac” u saradnji sa austrijskim brendom “Wellion”, koji su pokrenuli projekt “Wellion Prva dijabetološka ordinacija na točkovima”.

Ova prva dijabetološka ordinacija na točkovima za 15 dana obići će 20 gradova u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, gdje će na 23 javne lokacije zainteresiranim građanima, osim pomenutih usluga, omogućiti stručna savjetovanja o dijabetesu, pružiti informacije o rizicima dijabetesa te informacije o ranom otkrivanju ove bolesti.

Kako je u izjavi za Fenu kazala PR projekta Maja Žuržulović, cilj ovog projekta je širenje svijesti o dijabetesu te njegova prevencija, s obzirom na činjenicu da se, po različitim statistikama, ljudi susreću sa simptomima dijebetesa, ali da tome ne poklanjaju gotovo nikakvu pažnju.

– Prvi koraci, kada se simptomi dijabetesa tek pojave, izuzetno su važni, jer se mnogo može učiniti baš u tom periodu – istakla je, dodajući da je stoga firma “Pharma Maac” odlučila poduzeti društveno odgovornu akciju koja će privući veliki broj građana BiH.

Napomenula je da je “Wellion” brend široke palete proizvoda za osobe oboljele od dijabetesa, koji su, uprkos evropskom kvalitetu, cjenovno prilagođeni mogućnostima domaćeg tržišta.

Voditeljica projekta mr.sci. mr.ph. spec. Nina Erbez pojasnila je da je razlog zbog kojeg su odlučili pokrenuti ovu zdravstvenu inicijativu činjenica da od ove bolesti modernog doba samo u BiH boluje više od 300.000 osoba, među kojima je i veliki broj djece.

Osim toga, dodala je, svaka druga osoba ima simptome kojih nije ni svjesna.

– Dijabetes ne boli i stoga je neophodno vršiti povremeno mjerenje vrijednosti šećera u krvi – istakla je Erbez.

Objasnila je da će Prva dijabetološka ordinacija na točkovima koristiti Wellion premium proizvode koji obuhvataju sve potrebne proizvode za dijabetičare, od trakica, aparata za mjerenje šećera, lanceta, inzulinskih pen igala, dodataka prehrani, tečnih šećera za stanje hipoglikemije, kozmetičkih preparata, do specijalnih torbi za nošenje inzulina.

Izrazila je nadu da će, s obzirom na veliki broj oboljelih u BiH, ovaj zdravstveni projekt naići na značajan odziv građana, ali i relevantnih zdravstvenih i javnih ustanova te da će zajedno pomoći u iznalaženju održivih rješenja za građane BiH.

Gradovi koje će obići dijabetološka ordinacija su Sarajevo, Mostar, Ljubuški, Trebinje, Livno, Bugojno, Travnik, Bihać, Cazin, Prijedor, Banja Luka, Doboj, Tešanj, Tuzla, Brčko, Bijeljina, Zvornik, Goražde te Foča i Zenica.

Detaljnije informacije o lokacijama u gradovima i terminima zainteresirani građani mogu pronaći na Facebook stranici WellionClub.Adria ili se mogu informirati putem telefona 033 770-483.