Prva grupa migranata i izbjeglica smještena u Migracioni centar ‘Bira’

Prva grupa migranata i izbjeglica koja je do sada boravila u i oko nekadašnjeg Đačkog doma u Borićima, autobusom je premještena u novootvoreni prihvatni migracioni centar na lokaciji zatvorene fabrike rashladnih uređaja „Bira“ u Bihaću.

Za sada je u ovaj privremeni prihvatni centar prebačeno tridesetak ljudi. U toku dana, tamo bi trebalo preći oko 300 migranata i izbjeglica iz ranjive kategorije, odnosno žena, djece i starijih maloljetnika.

Predstavnici međunarodnih organizacija danas nisu davali nikakve zvanične informacije, osim da će za sada u Migracionom centru „Bira“ biti smještene osobe koje su do sada boravile u Borićima, gradskim parkovima, napuštenim objektima i privatnim smještajima.

Rečeno je da se na taj način nastoji smanjiti pritisak na lokaciju nekadašnjeg Đačkog doma i općenito upristojiti životni uslovi za brojne nezbrinute migrante i izbjeglice u Bihaću.

Uslovi boravka i ponašanja u novootvorenom migracionom centru u Bihaću, bit će slični onima u privremenom prihvatnom centru Sedra u Cazinu, tako da je za ulazak bilo koga osim onih koji borave i zaposlenih, potrebna posebna dozvola.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je također rekao da će u ovom centru morati se uvažavati određena pravila ponašanja, ili neke vrste „kućnog reda“.

(RTVTK/FENA) H.D.

Pročitajte...