Prva slika Omikrona pokazuje mnogo više mutacija nego Delta, šta to znači?

Nova COVID varijanta Omicron ima mnogo više mutacija od varijante Delta. Prema prvoj “slici” ove nove varijante koja je prvobitno otkrivena u Južnoj Africi, a koju je proizvela i objavila prestižna bolnica Bambino Gesu u Rimu, prenosi ABC News , pozivajući se na agenciju AFP.

Na trodimenzionalnoj “slici”, koja izgleda kao mapa, “jasno se može vidjeti da je varijanta Omicron sa mnogo više mutacija od varijante Delta, koncentrisane prije svega u jednom području proteina koji je u interakciji sa ljudskim stanicama”, saopštio je tim istraživača.

“To ne znači automatski da su te varijante opasnije, već samo da se virus dodatno prilagodio ljudskoj vrsti stvarajući drugu varijantu. Druge studije će nam reći je li ova prilagodba neutralna, manje opasna ili opasnija“, rekli su istraživači, a prenosi AFP.

Kada će biti potpuno poznata uloga nove varijante virusa, nazvane Omicron?

Istraživački tim se usredotočio na potragu za mutacijama u “trodimenzionalnoj strukturi šiljastog proteina”, rekla je za AFP Claudia Alteri, profesorica kliničke mikrobiologije na Državnom univerzitetu u Milanu i istraživačica na Bambino Gesu.

Slika je nastala “iz proučavanja sekvenci ove nove varijante koja je dostupna naučnoj zajednici” koja uglavnom dolazi iz Bocvane, Južne Afrike i Hong Konga.

“Ova slika, koja predstavlja kartu svih varijanti, opisuje mutacije Omicrona, ali ne definiše njegovu ulogu. Sada će biti važno kroz laboratorijske eksperimente definisati može li kombinacija ovih mutacija uticati na prenos ili na učinkovitost vakcina, na primjer”, rekla je Alteri za AFP.

(RTVTK/N1)

Pročitajte...