Nacionalni institut za javno zdravlje ocijenio je da svi pokazatelji govore da je došlo do smirivanja širenja koronavirusa, odnosno da je u posljednjih 14 dana zabilježeno ukupno 35 novih slučajeva zaraze. No budući da još postoji opasnost od širenja zaraze, na snazi ostaju pojedine restriktivne mjere.

Prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u Sloveniji zabilježen je 4. marta, a do 13. maja utvrđena su 1.464 slučaja zaraze, a od koronavirusa umrle su 103 osobe. Epidemija koronavirusa bila je u Sloveniji proglašena 12. marta i time je Civilna zaštita dobila pravnu podlogu za poduzimanje mjera u borbi protiv epidemije COVID-19.

Vlada je jučer donijela i mjere o prelasku granice, pa tako državljani Slovenije i drugih država EU-a prilikom ulaska u Sloveniju više neće morati u karantin. Slovenski mediji odluku nazivaju “iznenađujućom” s obzirom na to da je premijer Janez Janša jučer u parlamentu najavljivao opoziv epidemije i prestanak nekih restrikcija s krajem maja. Navode kako kraj epidemije COVID-19 do sada nije proglasila nijedna druga evropska država, te da i neki slovenski stručnjaci smatraju da epidemija u “medicinskom” smislu nije opozvana, piše Hina.

Slovenski radio navodi da sinoćnjom vladinom odlukom i dalje ostaju na snazi mjere socijalne distance, higijene ruku, nošenja maski u zatvorenim prostorima, a na snazi je i dalje i zabrana velikih javnih okupljanja.

Isti izvor jutros navodi da je vlada požurila s proglašenjem kraja epidemije jer bi u suprotnom slučaju, da to nije učinila, krizni interventni zakon o subvencijama privredi i građanima u vrijeme epidemije automatizmom morao biti produžen do kraja idućeg mjeseca, što bi zahtijevalo još nekoliko milijardi eura dodatnih sredstava pomoći.

RTVTK/Faktor.ba