Prve dvije muslimanke izabrane u američki Kongres

– Rashida Tlaim i Ilhan Omar prve su muslimanke izabrane u Zastupnički dom američkog kongresa, gdje će sjediti u taboru Demokratske partije

WASHINGTON (AA) – Rashida Tlaib iz Michigana i Ilhan Omar iz Minnesote pobijedile su na jučerašnjim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i postale su prve žene muslimanke koje su izabrane u američki Kongres, javlja Anadolu Agency (AA).

Tlaib je kao kandidatkinja Demokratske partije pobijedila u izbornoj jedinici 13. Distrikt u Michiganu, a riječ je o Amerikanki palestinskih korijena koja je već šest godina radila u državnoj administraciji.

Njena pobjeda je bila i očekivana s obzirom da nije imala republikanskog protukandidata, već su joj se suprotstavili dvije manje partije.

U Zastupničkom domu će Tlaib zauzeti mjesto Johna Conyersa koji je zbog optužbi za seks skandale morao odstupiti s te političke scene.

Uporedo s tim, u Predstavnički dom izabrana je još jedna muslimanka i to Ilham Omar koja je porijeklom iz Somalije.

Ona je imala znatno teži put do pobjede jer je u izbornoj jedinici u Minnesoti nasuprot sebe imala republikansku oponenticu Jennifer Zielinski.

Omar će ujedno biti i prva pokrivena muslimanka koja je izabrana u američki Kongres. Zauzet će mjesto koje je u prethodnom mandatu držao također musliman Keith Ellison.

Birači u SAD-u birali su novi saziv Predstavničkog doma i 35 od ukupno 100 delegata u Senatu.

Republikanci su u prethodnom mandatu imali većinu u oba doma, a prema prvim preliminarnim rezultatima zadržat će većinu samo u Senatu, dok će demokrate preuzeti glavnu riječ u Zastupničkom domu.

Ovo su prvi izbori za Kongres od dolaska Trumpa na vlast, a očekuje ga veći izazov u provedbi njegove politike bez podrške donjeg doma Kongresa.

Pročitajte...