Prve žrtve drugog vala koronavirusa u Crnoj Gori

Dvije osobe koje su bolovale od covida-19 preminule su u nedjelju u Crnoj Gori, a riječ je o prvim žrtvama drugog vala epidemije koronavirusa u zemlji koji je počeo prije dva tjedna unosom zaraze iz Srbije.

Trenutno je u Crnoj Gori virus covid-19 potvrđen kod 157 osoba, priopćeno je iz Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti, koje je uz “žaljenje konstatiralo da danak uzima virus”.

Virus se u Crnoj Gori pojavio sredinom lipnja nakon što gotovo mjesec i pol nije bilo zabilježenih slučajeva, a donijeli su ga građani Crne Gore koji su tjedan ranije bili na utakmici između Partizana i Crvene zvezde u Beogradu kojoj je prisustvovalo 25 tisuća navijača.

Crna Gora je 1. lipnja odlučila otvoriti granice sa svim državama u kojima je bilo 25 aktivnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, dok će, kako je priopćeno u nedjelju iz crnogorske vlade, ubuduće po tom pitanju pratiti politiku Europske unije, koja je od početka sedmog mjeseca najavila veće otvaranje granica.

“Potvrđujući i na ovom planu strateško opredjeljenje Crne Gore da kao vodeća država kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji poštuje, slijedi i primjenjuje europska pravila i principe, Nacionalno koordinacijsko tijelo je odlučilo da dalju politiku otvaranja granica, što je izvjesna potreba crnogorske ekonomije, uskladi s politikom i odlukama Europske unije čim one budu konačne i objavljene”, priopćeno je iz crnogorske vlade, prenosi Hina.

Zbog širenja koronavirusa u drugom valu, crnogorske vlasti zabranile su vjerska i politička okupljanja na otvorenom, dok u Rožajama, gradu na sjeveru Crne Gore, vrijede oštre mjere slične onima iz vrhunca prvog vala epidemije koronavirusa, kada su u Crnoj Gori bile zaražene ukupno 324 osoba od kojih je osam preminulo.

Pročitajte...