Prvi dan škole: Premijer i ministar sa osnovcima i rednjoškolcima u TK (FOTO)

Svečanoj atmosferi prvog školskogdana u JU Srednjaekonomsko-trgovinska škola iJU Osnovna škola “Mejdan”  u Tuzli danas su bilisvjedoci premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović. U prve razrede srednjih škola ove je godine upisano 4049 učenika dok je 4233 novih osnovaca, za koje je resorno ministarstvo obezbijedilo besplatne udžbenike.

Vlada Tuzlanskog kantona, rekao je premijer Suljkanović ovom prilikom, čini sve kako bi poboljšala uslove za odvijanje nastavnog procesa. „Ove smo godine iz kapitalnih sredstava u obrazovne institucije investirali oko 2 miliona KM a kada se tome dodaju sredstva od strane donatora, onda taj iznos doseže preko 3 miliona KM.“ Izrazivši zabrinutost zbog trenda smanjenja broja učenika kao i odlaska mladih ljudi premijer Suljkanović je naglasio da je to posljedica procesa u cijelom regionu. „Mi kao Vlada smo donijeli određene mjere u cilju sprječavanja odlaska mladih u inostranstvokroz investiranje u određene projekte te stipendiranjem određenih deficitarnih zanimanja i kroz dokvalifikaciju i prekvalifikaciju.”

Podatak da je ove godine u usnovne školena području Tuzlanskog kantona upisanoza 258 manje nego u prošloj godini, izaziva zabrinutost, kazao je ovom prilikom ministar Muratović, te izrazio nadu da ćedoći do stabilizacije broja učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju. Da bi olakšalo teret finansiranja školovanja porodicama u stanju socijalne potrebe resorno ministarstvo je osiguralo i 330 kompleta udžbenika za učenike petih razreda osnovne škole dok će po dva udžbenika dobiti i svi ostali učenici.