Prvi kadet iz Bosne i Hercegovine diplomirao na West Pointu, karijeru će nastaviti u OSBiH

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Adis Poško prvi je kadet iz Bosne i Hercegovine koji je uspješno završio prestižnu američku Vojnu akademiju West Point.

Nakon četverogodišnjeg školovanja u subotu je na paradnom terenu akademije West Point, u američkoj saveznoj državi New York, održana svečana ceremonija dodjele diploma za generaciju 2020. godine, kojoj pripada i Poško. Tom prilikom, na jednom se mjestu okupilo 1.107 polaznika, kojima se tokom ceremonije obratio i predsjednik SAD-a Donald Trump.

– Ova vrhunska vojna akademija proizvodi samo bolje od najboljih, jače od najjačih i hrabrije od najhrabrijih. West Point je univerzalni simbol američkog junaštva, odanosti, predanosti, stege i istaknute vještine – kazao je predsjednik Trump.Prema ugovoru s Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine, Adis Poško će nastaviti karijeru kao prvi oficir Oružanih snaga BiH koji je završio Vojnu akademiju West Point. Zajedno s kadetom Poškom, uz američke polaznike u ovoj generaciji, ovu prestižnu akademiju su završili kadeti iz Gruzije, Hondurasa, Južne Koreje, Kosova, Moldavije, Pakistana, Filipina, Singapura, Tajvana i Tanzanije.

Tokom ceremonije, zbog postojeće epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, poduzete su potrebne preventivne mjere socijalnog distanciranja na događaju. Na ceremoniji nisu bile prisutne porodice ili prijatelji, a diplomci su sjedili nekoliko metara jedan od drugog.

Vojna akademija West Point utemeljena je 1802. godine te je najstarija takva ustanova u SAD-u. Akademija je škola najvećeg stepena obrazovanja vojnih oficira u Sjedinjenim Američkim Državama.
(RTVTK/FAKTOR)

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno