Prvi put u TK održano takmičenje osnovaca u programiranju

Prvo kantonalno takmičenje osnovaca iz programiranja održano je danas u Tuzli. Učestvovala je 21 osnovna škola. Najbolji među učenicima bili su Ado Gazdić iz OŠ “Kladanj” – prvoplasirani. Drugo i treće mjesto zauzeli su Borna Babić i Samir Mahmutović iz tuzlanske OŠ “Sjenjak”. Oni će predstavljati svoje škole i Tuzlanski kanton na državnom takmičenju u Sarajevu.

novinar Azra Mešić

Učesnici općinskih takmičenja nadmetali su se međusobno, u znanju iz programiranja koristeći jedan od dva zadana programska jezika. Među 32 učenika bio je i Belmin Imamović, maturant tuzlanke Osnovne škole Novi Grad”. Na takmičenju je osvojio 4. mjesto. On kaže da osnovci znaju koliko su programeri traženi na tržištu rada i sve više ih želi postati jedan od njih.

– Programiranjem se ne bavim dugo, ali sam uvijek volio kompjutere. Uvijek me zanimalo kako spojiti sve to. Dosad sam na školskom takmičenju bio prvak. Na općinskom sam bio 5. mjesto, podsjeća Belmin.

Domaćin prvog kantonalnog takmičenja osnovaca iz programiranja bila je Hemijska škola, koja među ostalim zanimanjima obrazuje grafičke i web dizajnere i stalno nabavlja informatičku opremu.

– Naša je škola odabrana i ukazana nam je čast od strane Pedagoškog zavoda i Udruženja informatičara TK iz više razloga. Jedan od razloga je što raspolažemo kapacitetima. Vrlo mali broj škola može organizovati za ovoliki broj takmičara i što je malo bolja oprema, kaže za RTVTK Arif Švraka, direktor Hemijske škole u Tuzli.

Dosad su se iz programiranja takmičili samo učenici srednjih škola. Odsad će to biti organizovano za njih svake godine, kažu djelatnici Pedagoškog zavoda.

– Negdje oko 150 učenika je bilo prijavljeno za ovu godinu, a od naredne godine kroz sekcije i nastavu informatike mislim da će taj broj biti puno veći, kaže Josip Vojnić, stručni savjetnik u Pedagoškom zavodu TK.

Popularizaciju programiranja pratit će i postepene izmjene nastavnih planova i programa za informatiku jer zadaci koje rješavaju učenici daleko nadilaze ono znanje koje dobiju tokom osnovnog obrazovanja, kazano je između ostaloga na okruglom stolu za nastavnike koji je pratio ovo takmičenje.