Prvi snijeg u Tuzli: Putevi prohodni, na Bjelašnici – 11 stepeni (FOTO)

Prvi snijeg jutros je zabijelio Tuzlanski kanton i Grad Tuzlu. Visina sniježnog prekrivača u Gradu Tuzli je oko 3 cm. Snijeg se ne zadržava na kolovozu i putevi su prohodni. Iz BiHAMK-a upozoravaju da u višim planinskim predjelima ima ugaženog snijega na kolovozu. Sniježno će biti tokom dana. U Tuzli je – 1 stepen, a na Bjelašnici – 11 stepeni.

Jutros oblačno sa snijegom, na Bjelašnici -11 stepeni

U Hercegovini je jutros oblačno vrijeme sa kišom, a u Bosni sa  snijegom.

Temperature zraka u 07.00 sati: Bjelašnica -11; Ivan-sedlo -4; Sokolac -3; Bihać, Bugojno, Gradačac, Jajce, Sarajevo, Tuzla -1; Bijeljina, Prijedor, Srebrenica 0; Brčko, Doboj, Livno, Zenica 1; Mostar, Široki Brijeg, Trebinje 7; Stolac 9 i Neum 10 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati oblačno vrijeme sa snijegom i susnježicom. Poslijepodne i u večernjim satima padavine postepeno slabe i prestaju. U Hercegovini će biti oblačno, uz djelimično razvedravanje poslijepodne. Vjetar u Bosni slab sjeverni, a u Hercegovini umjerena bura. Dnevne temperature od -3 do 3, na jugu od 7 do 11 stepeni.

U Sarajevu će biti oblačno vrijeme sa slabim snijegom. Dnevna temperatura oko nula (0°C) stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

BIHAMK: Ugaženi snijeg na kolovozima u višim planinskim predjelima

Zbog ugaženog snijega na kolovozu jutros se sporije saobraća na dionicama u višim planinskim predjelima.

Izdvajaju se putni pravci: Semizovac-Olovo-Kladanj, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Livno-Kupres, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać i Bosanski Petrovac-Drvar. Na dionicama u južnim i jugozapadnim krajevima puše jak vjetar koji mjestimično stvara snježne nanose.

Na ostalim dionicama kolovoz je mokar, a zbog niske temperature upozorava see na moguću poledicu. Posebno se izdvajaju putevi u višim predjelima, kao i mostovi, vijadukti i prilazi tunelima.

Sitniji odroni zemlje ili kamenja mogući su u usjecima, kao i na planinskim prijevojima. Ekipe putne službe intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno.

Vozačima na svim putnim pravcima savjetuje se oprezna vožnja, prilagođena uslovima na putu. Na snazi je zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme.

Danas počinju radovi na sanaciji mosta u mjestu Tasovčići na dionici M-17 Čapljina-Doljani. Za vrijeme izvođenja ovih radova saobraćat će se jednom trakom- naizmjenično.

Zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) izmjenjen je režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraća regionalnim putem R-445 Nemila-Zenica.

Sanacija mosta izvodi se na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog čega je saobraćaj teretnih vozila obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na ostalim putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prijelazu Bosanski Novi-Dvor, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Pročitajte...