PS Savjeta Evrope poziva srpske vlasti da uklone mural sa likom Ratka Mladića

Izvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PS SE) pozvali su srpske vlasti da uklone mural u Beogradu sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića i da preduzmu “snažne akcije” protiv veličanja ratnih zločinaca.

Izvjestioci za Srbiju Pijero Fasino i Ijan Lidel-Grejnger pozvali su vlasti u Srbiji da „bez dvosmislenosti preduzmu mjere protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da bez odlaganja uklone mural u Beogradu koji veliča Ratka Mladića, osuđenog za ratne i zločine protiv čovječnosti“, navodi se u saopštenju PS SE.

„Zgroženi smo nemogućnošću vlasti, uprkos odluci komunalne milicije, da uklone taj nelegalno postavljen mural i činjenicom da je bivšem dobitniku nagrade Vaclav Havel, Inicijativi mladih za ljudska prava (YIHR), zabranjeno da održi protest protiv murala 9. novembra, pri čemu je Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo ‘bezbjednosne razloge’“, dodali su izvjestioci.

U saopštenju se navodi da su izvjestioci potom obaviješteni da je policija poslata da zaštiti mural i spriječi pristup mogućim demonstrantima sa obje strane.

„Uhapšene su dvije aktivistikinje YHR, napadnute su kancelarije tog udruženja, spaljen je transparent mirnih demonstranata koji pozivaju na sjećanje na genocid u Srebrenici, a nacionalistički ekstremisti su organizovali kontra-demonstracije“, naveli su izvjestioci.

Prema njihovim riječima, ti događaji podsjećaju na potrebu nedvosmislene borbe protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

„Takvi akti podrivaju regionalnu saradnju i ometaju proces evropskih integracija čemu Srbija teži. Demokratsko društvo ne može da živi u negiranju ratnih zločina i u kulturi mržnje i nekažnjivosti“, naveli su izvjestioci.

(RTVTK/N1)

Pročitajte...