PSBiH: Poslanici o izmjenama Izbornog zakona BiH i budžetu za 2018.

SARAJEVO, 17. januara (FENA) – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi, u nastavku ranije prekinute sjednice, trebalo da nastavi raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji mu je uputio Dom naroda nakon što ga je usvojio, na prijedlog Kluba hrvatskih delegata.

Predloženim izmjenama se regulira izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, odnosno izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici SDA: Amir Fazlić, Nermina Kapetanović, Šefik Džaferović, Safer Demirović, Hazim Rančić, Asim Sarajlić i Šemsudin Mehmedović.

Poslanici će razmatrati principe tog zakona, za koji predlagači navode da predložena rješenja u potpunosti otklanjaju neusaglašenosti utvrđene odlukama Ustavnog suda BiH.

Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, jedna je od tačaka obimnog dnevnog reda sjednice. Budžet za finansiranje institucija je 950 miliona KM. Istovremeno, prihodi za servisiranje vanjskog duga iznose 1.004.062.329,00 KM, tako da predloženi budžet ukupno iznosi 1.954.062.329,00 KM.

Na dnevnom redu je još nekoliko zakona kao i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2016. godinu, Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu i pojedinačni revizorski izvještaji za 74 institucije BiH za prošlu godinu.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...