Publicista Tanović promovirao knjigu “Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi”

Publicista i putopisac Adis Tanović sinoć je u Sarajevu promovirao svoju knjigu „Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi“.

– Drago mi je što je sarajevska publika oduševljena knjigom u kojoj sam sabrao kompletnu arhitekturu koju su gradili Osmanlije, Mauri ili neki drugi narodi na tlu Evrope. Želio sam prikazati ostatke islamske arhitekture iz Španije, Portugala, Mađarske, Srbije, Makedonije, BiH, Albanije i drugih država – izjavio je Feni Tanović.

Posebnu pažnju posvetio je životu muslimana u Andaluziji, koji su živeći na visokom stepenu obrazovanja dali doprinos razvoju nauke i tehnologije u Evropi.

Također, s velikim intersovanjem prikazao je Albaniju gdje je, naglašava, sačuvano veoma malo objekata islamskog nalijeđa, koji imaju danas izuzetnu vrijednost.

– Za vrijeme vladavine komunističkog diktatora Envera Hodže većina objekata je srušena, te ono što je ostalo proglašeno je spomenikom kulture. Gradovi Đirokastre i Berata upisani su na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine kao primjeri dobro očuvanih gradova izgrađenih za vrijeme osmanske vladavine – istakao je Tanović.

Dodaje da je u knjizi predstavio dolazak islama na prostore Bosne i Hercegovine, te prikazao objekte koji imaju značajnu arhitektonsku i historijsku vrijednost, među kojima su vakuf Gazi Husref-bega, Alipašina džamija u Sarajevu, kuća Alije Đerzeleza, Careva džamija, Satri most u Mostaru, Stara kamena ćuprija u Konjicu, most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu…

Ovo je bila sedamnaesta po redu promocija knjige „Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi“, koja je do sada predstavljena u Beču, Minhenu, Geteborgu, Štokholmu, Helsinkiju i drugim evropskim gradovima.

– Nakon promocije u Sarajevu uskoro ću promovisati i drugo izdanje knjige u kojoj će se naći interesante priče i fotografije iz Toleda, Almerije, Skoplja, Tetova, Soluna, Arte, Sofije, Plovdiva, Šumena, Vidina, Konstante, Medgidije, Mangalije, Šikloša, Prizrena, Beograda, Niša, Novog Pazara – najavio je Tanović na večerašnjoj promociji.

(RTVTK/FENA) M.B.