Pukao betonski podzid na ulazu u tunel Pečuj na Koridoru 5C kod Zenice (VIDEO)

Ovu informaciju za Klix.ba su potvrdili mještani u naselju Ričice kod Zenice koji već više od dvije godine prate radove na izgradnji tunela i vijadukta iznad svojih krovova.

Prilikom probijanja lijeve projektne cijevi tunela Ričice, koje je obavljeno krajem juna, rečeno je da je uspješno priveden kraju jedan od najzahtjevnijih projekata na Zeničkoj zaobilaznici, gdje su problem stvarali konfiguracija terena i klizišta koja su se pojavljivala prilikom gradnje tunela.

Iako se činilo da će najmanje problema biti na tunelu Ričice, to se ipak, prema tvrdnjama mještana, dogodilo jučer u toku dana, a snimak obrušavanja podzida i klizišta na jednom dijelu brda na društvenim mrežama je objavljen u utorak navečer.

“Do obrušavanja materijala je došlo na ulaznom portalu tunela Pečuj, na dijelu u kojem već dvije godine nema nikakvih građevinskih aktivnosti. Na tom dijelu je postavljena privremena, a ne trajna zaštita. Do obrušavanja materijala i zemlje je došlo, najvjerovatnije, usljed obilnih kiša u posljednja tri mjeseca. Generalno, štete nema, odronjeni materijal će biti uklonjen za dan-dva i radovi se nastavljaju. Trajna zaštita se, prema projektu, postavlja u finalnim fazama rada. Nama je u ovom trenutku najvažnije da niko od naših radnika ili radnika naših podizvođača nije povrijeđen”, kazao je za Klix.ba šef projekta Faruk Medošević.

Ovaj događaj zabilježile su kamere radnika koji su se nalazili u blizini mjesta događaja, dok su mještani fotografisali odlomljene komade betonske podzide koja je trebala spriječiti klizište i odron zemlje na ulazni portal tunela s vijadukta iznad naselja Ričice.

(RTVTK/KLIX)

Pročitajte...