Puljić: BiH treba voljeti i izgrađivati tako da se svi u njoj osjećaju sigurno

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić danas je na Uskršnjem prijemu poručio da Bosnu i Hercegovinu treba voljeti i izgrađivati tako da se svi u njoj osjećaju sigurno u svojim domovima.

– U tom duhu, želim da ovakva druženja stvaraju klimu da slavlje pređe u život – kazao je kardinal u obraćanju brojnim zvanicama na prijemu u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

Međutim, izrazio je zabrinutost velikim brojem odlazaka građana iz BiH, kojima je, kako je rekao, dosadilo “natezanje u javnom političkom životu” i jer nemaju šansu za doličan život.

Također, kardinal Puljić je ukazao na to da se govori o vjerskim slobodama, a donose zakoni koji uvođenjem rodne ideologije ograničavaju pravo naučavanja Božijih i naravnih zakona.

– U BiH toliki se izjašnjavaju vjernicima, a ta vjera se niječe na svakom koraku, kršeći osnovne Božije zapovijedi te se uvuklo toliko nemorala, kriminala i korupcije – istakao je.

Stoga je i ove godine ponovio da za učitelje vjere i morala predstavlja veliki izazov da se slože oko toga kako ozdraviti javno mnijenje.

– Mi nemamo sredstva kao neki moćnici koji ubacuju svoja sredstva u medijske kuće i njima sugeriraju čime će “hraniti javnost” – rekao je Puljić.

Zaključio je da svi želimo da dođe do procesa pomirenja, praštanja i vraćanja povjerenja, ali da bez istine i pravde, toga neće biti.

– Sve dok se svaki događaj ne nazove pravim imenom, da je zločin – zločin, teško je vratiti povjerenje. Svi koji opravdaju zločin ili ga niječu, postaju sudionici zločina – podvukao je.

Kardinal je u svom obraćanju kazao i to da se na Kristovu Uskrsnuću temelji naša vjera i nada. Međutim, istakao je da je iskreno zabrinut “nad tamnim oblacima beznađa koje pritišće mnoge ljude te ih vodi u očaj sve dok ne dignu ruku na vlastiti život”.

– Zato želim, ne samo nama vjernicima, već i svim ljudima, da svako vjerničko slavlje jača čovjeka u nadi i osposobljava ga da bude više čovjek među ljudima, odnosno ljudskiji – poručio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

I ovaj Uskršnji prijem nije prošao bez tradicionalnog uskršnjeg tucanja jaja u pozitivnoj i opuštenoj atmosferi.

Prijemu su prisustvovali najviši vjerski predstavnici te predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života, kao i međunarodne zajednice u BiH.