Putopis TK Radio: Čile”zemlja pjesnika”

Tamo gdje se susreće Tihi okean, pustinja Atacama i Ande započinje priča ove čarobne južnoameričke zemlje.

Čile je smješten na jugu južnoameričkog kontinenta, a prostire se na oko 756 hiljada četvornih kilometara. Na sjeveru graniči s Peruom, na sjeveroistoku s Bolivijom, a na istoku s Argentinom. Sjeverom zemlje dominira pustinja Atacama, istokom se protežu Ande s najvišim vrhom – Nevado Ojos del Salado (6880 m), a jug prekrivaju šume i pašnjaci, vulkani i jezera. Obala uz Tihi okean izuzetno je razvedena i predstavlja svojevrstan labirint fjordova, zaljeva i ostrva. Pod upravom Čilea nalazi se i najistočnije ostrvo Polinezije – Uskršnje ostrvo, Robinson Crusoe u arhipelagu Juan Fernandez, ali i dio Antarktika.

Glavni i daleko najveći grad, ekonomski i finansijski centar Republike Čile je Santiago, poznat i kao Santiago de Chile, čija je metropolitan regija dom za 7.120,000 stanovnika, što ga čini petim najnaseljenijim gradom Južne Amerike. Čileanci smatraju sebe „Zemlja pjesnika” i vrlo uvrijeđen ako je njihov omiljeni Pablo Neruda, Gabriela Mistral ili Nikanora Parra, mišljena su da su svi podjednako dobri.

Ovo su samo neke interesantne činjenice o Čileu, pa vam zato prepručujemo da budete uz emisiju „Putopis“ u nedelju, 31.oktobra od 10.30 sati i zajedno sa nama barem na kratko odputujete u ovu mističnu zemlju.

Reprizni termin ove emisije je na rasporedu istog dana od 15.30 sati.
TK radio mreža predajnika: 87.90, 90.00, 90.3, 91,8, 99.8 i 104.4 MHz
TK radio online: http://rtvtk.radiostream123.com

Pročitajte...