“Putopis” TK Radio – Egipat , drevna civilizacija u nedelju 31. januara

Kairo, Egipat - 27. januar 2018: Najviši čovjek na svijetu Sultan Kosen (35) iz Turske i Jyoti Amge (24) iz Indije, najniža djevojka na svijetu, posjetili su egipatske piramide i napravili zajedničke fotografije koje su obišle svijet. Sultan Kosen sa svojih 246 centimetara, prema Guinnessovoj knjizi rekorda najviši je čovjek na svijetu, a Jyoti Amge najniža djevojka sa svoja 62 centimetra. ( Stringer - Anadolu Agency )

Egipat – zemlja hramova, piramida i drevnih znanja od kojih neka još uvijek, uprkos  civilizacijskim i tehnološkim dostignućima, nismo uspjeli objasniti.

U dolini Nila, tik do pustinje smjestio se Kairo – megalopolis sa 29 miliona ljudi što je 30 posto ukupnog stanovništva te zemlje.  Kleopatra nije bila rodom Egipćanka, već Grkinja. Pripadala je dinastiji Ptolomejida, koja je na tron u ovoj zemlji sjela nakon što je njihov osnivač i general Aleksandra Velikog, Ptolomej I Soter, osigurao sebi vlast u dolini Nila.Egipćani su izmislili prvi sat  i prvi su imali godinu koja je trajala 365 dana.

Ovo su samo neke interesantne činjenice o Egiptu, pa vam zato prepručujemo da budete uz emisiju Putopis u nedelju,31. januara od 10.30 sati i zajedno sa nama barem na kratko doživite ovu  prelijepu zemlju.

Reprizni termin ove emisije je na rasporedu istog dana od 15.30 sati.

TK radio mreža predajnika: 87.90, 90.00, 90.3, 91,8, 99.8 i 104.4 MHz
TK radio online: http://radio.rtvtk.ba/