Quo Vadis Aida?: Film čije vrijeme tek dolazi

Film o genocidu u Srebrenici, “Quo Vadis, Aida?”, rediteljice Jasmile Žbanić, nije osvojio Oscara u kategoriji za najbolji strani film. Međutim mjesta razočarenju nema, jer vrijednost ovog filma ne može se mjeriti jednom nagradom istakli su iz Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” a glumci istoimenog filma dodali su da njegovo vrijeme tek dolazi.

Kuda ideš Aida? bosanskohercegovački je film koji je u rekordnom periodu pogledao cijeli svijet, i koji je pokrenuo lavinu promjena i komentara kako u regionu tako i u svijetu. Film koji je režirala  žena  i koji govori o hrabrosti i patnji žene, majke na sinošnjoj dodjeli Oscara nije osvojio kipić za najbolji strani film iako su mu mnogi to predviđali. Međutim, njegova vrijednost se ne može mjeriti jednim kipićem ili dodjelom kako su  istakli glumci istoimenog filma te  dodali da njegovo vrijeme tek dolazi.

“Mi nismo napravili film koji je za jednu noć i jedan uspjeh tipa dobijanja Oskara.To je film koji ostaje generacijama, film koji je jako bitan, koji je već odjeknuo u svijetu, film koji su vidjeli mnogi.”-Izudin Bajrović, glumac

“Ovo je film koji je ukazao na socijalnu nepravdu, ovo je film koji će uticati na tok istorije na socijalno tretiranje, na političke odluke.On je tek počeo ispunjavati svoju misiju, ni traga razočarenja nema”- Emina Muftić, glumica

“Ovo nije smao film ovo je omaž žrtvama Srebrenice i nekako je ono što je nama svima trebalo već dugi niz godina.Služit će nam kao neko pročišćenje.”-Albaj Ukaj, glumac

Samom nominacijom za jednu od najprestižnijih nagrada za umjetničko stavralaštvo, a uzimajući obzir i činjenicu da govori o onome o čemu mnogi šute i 26 godina poslije, genocidu, počinjenom u Srebrenici 90tih godina, Žbanićeva je svojim filmom ne samo pokazala šta se dešavalo u Bosni i Hercegovini u ratnom periodu nego je dala i glas svim majkama. Predsjednica  Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” kazala je da je za njih Jasmila osvojila mnogo više od Oscara.

TO:Munira Subašić

“Jako sam tužna i razočarana da svijet i Evropa koji su pomogli da se desi genocid nisu smogli snage da daju Oscara jer mislim da je Oskar pripadao Kuda ideš aida? Sa filmom je pokazala našu borbu koju smo mi vodili od 92 pa do danas, pokazala je ljubav majke, pokazala je borbu majke i svaka majka u Potočarima se borila onako za svoje dijete i nažalost nije uspjela da ga sačuva.”-Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”

Podsjetimo,sama činjenica da je ovaj film obnovio interes međunarodne javnosti za genocid u Srebrenici predstavlja izuzetno važnu stvar za zaštitu istine o ovom zločinu.

Pročitajte...