Radnici GIKIL-a u generalnom štrajku. Blokirana pruga

Jutros su radnici GIKIL-a organizovali generalni štrajk. Plata za prethodni mjesec  kasni, zbog čega su se odlučili na krajnju mjeru – blokirati prugu, kako roba koju proizvode ne bi napustila krug fabrike. No sa proizvodnjom će nastaviti. Juče su imali neuspješne pregovore sa upravom GIKIL-a koja im je, kako su kazali, rekla da trenutno nema dovoljno novca za isplatu drugog dijela plate. To im je garantovano sporazumom koji su potpisali sa upravom još u septembru prošle godine a koji je vrh GIKIl-a prekršio sa ovim kašnjenjem isplate.

Pištaljke pred zgradom uprave GIKIL-a, jutros su najavile generalni štrajk radnika ovog preduzeća. Nezadovoljni zbog kašnjenja plate, radnici su održali zbor i odlučili blokirati prugu. Sa proizvodnjom su nastavili kako preduzeće ne bi trpilo, no niti jedan djelić proizvoda nije napustio krug.

U GIKIL-u je zaposleno oko 1000 radnika. Nezadovoljni su činjenicom da, kako kažu, uprava imanovca za svoje plate dok radnicima kasne. Pitaju se i gdje odlazi novac kojeg su zaradili svojim trudom.

Radnicima GIKIL-a, pridružili su se članovi samostalnog Sindikata hemije i nemetala FBiH. Traže i od kantonalne Vlae da se aktivno uključi u rješavanje problema ovog preduzeća.

Iz uprave GIKIL-a još se nisu oglasili.

Pročitajte...