Radončić: Očekujem da će zemlje EU biti solidarne i odlučne u odgovoru na migrantski val

EDIRNE, TURKEY - MARCH 04: Greek security forces intervene in irregular migrants with tear gas as the migrants continue to wait at the border between Turkey and Greece in Edirne, Turkey on March 04, 2020. The number of migrants leaving Turkey to cross to Greece via its northwestern border Edirne as of 9.15 p.m. local time (0615GMT) on Tuesday reached 130,469, Turkish Interior Minister Suleyman Soylu said on Twitter. The migrants are leaving Turkey through northwestern Edirne province bordering Greece and Bulgaria. Thousands of migrants flocked to Edirne's Pazarkule border crossing to Greece after Turkish officials announced Friday they would no longer try to stop irregular migrants from reaching Europe. ( Hakan Mehmet Şahin - Anadolu Agency )
– BiH sama nije spremna da dnevno primi po deset hiljada migranata. Znate i sami da se jako teško nosimo sa cifrom od nekoliko hiljada, koji su stalno tu, rekao ministar sigurnosti BiH

SARAJEVO (AA) – Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, danas je izjavio da očekuje da će zemlje Evropske unije biti solidarne i veoma odlučne u odgovoru na novi migrantski val. Kazao je i da očekuje da će u slučaju najgoreg scenarija Predsjedništvo BiH dozvoliti izvođenje Oružanih snaga BiH na granice kako bi se zaštitili građani, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Niko u Evropskoj uniji ko ne raspolaže veoma organizovanom, moćnom i civilnom zaštitom i policijskim strukturama i graničnom policijom nije spreman za prihvatanje vala od nekoliko miliona izbjeglica. Jedino ako zemlje Evropske unije ponude jedinstveni odgovor, a čini mi se i vidim da hoće, mogu zaustaviti takav priliv“, rekao je Radončić i dodao:

“Prema tome, BiH sama nije spremna da dnevno primi po deset hiljada migranata. Znate i sami da se jako teško nosimo sa cifrom od nekoliko hiljada, koji su stalno tu. Mi očekujemo da će zemlje EU biti veoma solidarne, veoma odgovorne, veoma čvrste u svome odgovoru i da nećemo imati situaciju da se područje našeg regiona, to su BiH, Crna Gora i Srbija, smatraju dijelom koji ne zanima EU. Odgovor mora biti sveevropski, snažan i očekujem da će se to tako i dogoditi.“

Radončić ističe da u scenariju u kojem bi Srbija i Hrvatska izvele vojsku na svoje granice, uključujući i onu sa BiH, kako bi spriječili novi priliv migranata, isto odluči učiniti i Predsjedništvo BiH, uprkos činjenici što se takvoj ideji ranije protivio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

“Postoji izreka ‘nužda zakon mijenja’. Mislim da imamo legitimno pravo da u odbrani svog suvereniteta, svog načina života, svojih građana, iskoristimo sve potencijale. Ukoliko druge zemlje na svoje granice postavljaju vojske, ne vidim niti jednog ozbiljnog razloga da to ne uradi BiH. Mi resurse Oružanih snaga BiH možemo da koristimo i u logistici, kada su u pitanju šatori, cisterne s vodom, poljski WC-i, da bi se napravila određena naselja, ali je ključ, i ja zaista očekujem, da bi u takvom veoma lošem scenariju po BiH, Predsjedništvo BiH imalo jedinstvo da treba izvesti Oružane snage“, naglasio je Radončić.