Ramić i Salkić: O trenutnom stanju povratnika i modalitetima pomoći

O trenutnom stanju povratnika i mogućim modalitetima pomoći najbitnijoj kategoriji društva razgovarali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić.

Konstatirano je da novac kojim raspolaže Ministarstvo nije dovoljan da bi se udovoljilo zahtjevima povratnika, kroz sve programe koji se realiziraju.

– Učinili smo Ministarstvo otvorenim i dostupnim za svakog povratnika. Stoga imamo mnogo veći broj zahtjeva na našim javnim pozivima. To i jeste bio cilj, da se dođe do svake kuće, studenta, poduzetnika, poljoprivrednika. Transferi su nedovoljni da bi realizirali veći postotak zahtjeva. Prinuđeni smo da odaberemo dio korisnika, pogotovo u izgradnji i rekonstrukciji objekata, podršci poljoprivredi, ali imamo i projekte koje realiziramo stoprocentno – stipendije studentima, subvencija karata srednjoškolcima, prvo zaposlenje i druge. Slika stanja povratnika se svakodnevno popravlja, to nas raduje – kazao je Ramić.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, diskriminacija u zapošljavanju povratnika prednjači, na sve druge diskriminatorne oblike koji su prisutni u povratničkim sredinama.

-Zbog takvog odnosa vlasti bh. entiteta RS prema povratnicima međunarodna zajednica i federalne institucije trebaju pružiti dodatnu neophodnu pomoć.

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podiglo je ljestvicu saradnje i konkretne podrške povratničkoj populaciji. Naša zajednička misija je “prava i mogućnosti svakog građanina ove države ujednačiti”, nema privilegovanih. Mi ćemo se nastaviti boriti, dok to ne ostvarimo u potpunosti. Svakom djetetu da se omogući obrazovanje i izučavanje maternjeg jezika jer je to naš identitet. Želimo da nas ima u svakoj instituciji, u našim mjestima povratka – istakao je Salkić.

Na sastanku je zaključeno da će se tokom planiranja budžeta tražiti povećanje za održivi povratak i na taj način osigurati značajniju podršku u samozapošljavanju i zapošljavanju.

– Ističu da je došlo vrijeme za novi pristup realizacije Aneksa VII, ali u realizaciji je neophodna konkretnija podrška međunarodne zajednice koja pokazuje spremnost i odlučnost da Bosna i Hercegovina snažno krene naprijed – saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

(FENA)

Pročitajte...