Ramić: Izgradnja putne infrastrukture značajna za povratničke zajednice

Nekoliko povratničkih naselja u gradu Prijedoru povezana su putnom komunikacijom. Time je omogućena brža i lakša komunikacija između povratnika u nekoliko naselja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica.

Resorni federalni ministar Edin Ramić posjetio je povratnike u ovom gradu, gdje je ozvaničio završetak radova na četiri putna pravca u mjesnim zajednicama Petrovo, Čarakovo, Trnopolje i Kozarac.

– Raduje nas da smo sa Gradom Prijedorom ostvarili kvalitetnu saradnju i na taj način osnažujemo povratničku zajednicu. Preduslov za ekonomsko jačanje ovih sredina jeste upravo obnova i izgradnja ključnih infrastrukturnih objekata i jačanje saobraćajnih veza. Mi smo u proteklom periodu kao značajan segment održivosti povratka prepoznali upravo u izgradnji i obnovi infrastrukturnih projekata, a putna komunikacija je ključna za razvoj povratničkih zajednica – kazao je Ramić.

Ministarstvo kontinuirano osigurava sredstva za povratnike u Prijedor, najviše za izgradnju infrastrukture, ali i za sanaciju kuća, stipendiranje studenata i učenika, prvo zaposlenje povratnika, podršku porodiljama, dodjelu mehanizacije, podršku zapošljavanju itd.

– Danas smo ozvaničili završetak četiri putna pravca, u toku su radovi na još tri koja će ubrzo biti završena. Sve projekte radimo u saradnji sa Gradom Prijedorom koji učestvuje i do 40 posto od ukupne vrijednosti. Ministarstvo svake godine u prosjeku investira oko milion KM za podršku povratnicima u Prijedoru i Kozarcu. Naša uloga je biti servis i podrška ljudima koji su se ovdje vratili ili se namjeravaju vratiti. Svaka ideja koja znači novo zapošljavanje i bolji život povratnika će biti prepoznata i podržana, stoga i naš poziv onima koji razvijaju vlastite biznise, da to rade u svojim mjestima povratka – zaključio je Ramić.

Osim ministra Ramića, u posjeti povratnicima bili su gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, predsjednik Skupštine Ajdin Mešić i drugi predstavnici povratnika.