Ramić: U 2020. sedam miliona KM više za podršku razvoju i održivom povratku

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica predstavilo je planirana izdvajanja za podršku povratku, koja su u usvojenom budžetu Federacije BiH za 2020. uvećana za sedam miliona KM u odnosu na 2019. godinu.

– Ovim važnim iskorakom potvrđena je spremnost Vlade Federacije BiH da dodatno podrži usmjerenje Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica prema zapošljavanju i stvaranju prilika za novu generaciju povratničke populacije – kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Iz tog ministarstva naglašavaju da su javni pozivi realizirani u 2019. godini pokazali da postoji znatno veći interes za realizaciju razvojnih projekata od sredstava koja su bila na raspolaganju.

– Već godinama Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dobiva pozitivne ocjene revizije, procedure javnih nabavki koje provodimo su primjer drugima, a naš tim svakodnevno radi na tome da sve pozive otvorimo i približimo svakom potencijalnom korisniku. Ponosan sam na činjenicu da smo vratili povjerenje u politike povratka, koje za rezultat imaju i ova značajna uvećanja u budžetu – dodao je Ramić.

Planirana uvećanja su fokusirana na podršku zapošljavanju, mladim povratnicima, stipendije studentima, subvencioniranje prevoza učenika, izgradnju infrastrukture, ali i podršku vjerskim zajednicama.

– U proteklom mandatu smo imali dobru saradnju sa svim vjerskim zajednicama. Rezultat saradnje je realizacija projekata vrijednih oko 7 miliona KM i mnoštvo završenih i opremljenih vjerskih objekata. Primjerom u praksi smo pokazali važnost nediskriminacije i jednakog tretmana svih zajednica te se nadam da će i drugi pratiti takve dobre prakse – dodaje Ramić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u Transferu izdvaja posebna sredstva-stavku za realizaciju programa u regiji Srebrenica, za šta je planirano uvećanje od milion KM u narednoj godini.

– Sredstva za povratak su sada usmjerena ka razvoju te želimo ohrabriti učešće u tome. Sada imamo na raspolaganju 30 miliona KM za povratak, pozivamo da na svaku tu marku pomoći osiguramo barem marku ulaganja privatnih investitora i poduzetnika ili lokalne zajednice. Vrijeme je da održivi povratak ne gledamo kao socijalnu temu već kao priliku za razvojne projekte i zadržavanje ljudskog potencijala, nova ulaganja i važne razvojne prilike za svako mjesto širom BiH – zaključuje Ramić.