Ramić u posjeti Doboju – Novi projekti za povratnike

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je danas u radnoj posjeti Doboju.

Na sastanku s gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem istaknuta je dobra saradnja Ministarstva s lokalne zajednice na rješavanju infrastrukturnih projekata u povratničkim sredinama.

Danas su potpisani ugovori između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Grada Doboja i izviđačima radova, a koji podrazumijevaju osam infrastrukturnih projekata za potrebe većinskih povratničkih zajednica.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora za Grad Doboj iznosi 500.000 KM, od čega Grad Doboj učestvuje sa 200.000 KM, a Federalno ministarstvo sufinansira projekte sa 300.000 KM.

Ramić je kazao da Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Grad Doboj imaju kvalitetnu saradnju čiji su rezultati vidljivo osnaživanje povratničkih zajednica, te izgradnja suživota i multietničnosti na ovim područjima.

– Mi smo u ovom mandatu kao važnu stavku prepoznali – podršku svih važnijih infrastrukturnih projekata i jačanje saobraćajne povezanosti povratničkih zajednica. Preduslov za ekonomsko jačanje ovih sredina jeste upravo obnova i izgradnja ključnih infrastrukturnih objekata i jačanje saobraćajnih veza – kazao je Ramić.

Petrović je istakao značaj zajedničkih napora institucija u izgrađivanju boljeg infrastrukturnog i društvenog ambijenta na području Grada Doboja.

– Kao lokalna zajednica, posvećeni smo ravnomjernom razvoju svih naših mjesnih zajednica. Projekti infrastrukturne prirode jačaju integrisanost ovog kraja i svakako će biti od koristi za naše građane, a naš cilj je da nastavimo korektnu i efikasnu saradnju s ciljem ulaganja u Doboj – kazao je Petrović.

Ramić i Petrović su nakon sastanka posjetili i lokaciju Ševarlije, gdje su zvanično otpočeli radovi na sanaciji klizišta.

Tokom posjete Doboju Ramić je uručio odluku u vrijednosti od 50.000 KM Medžlisu Islamske zajednice za nastavak izgradnje objekta Medžlisa.

Inače, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je u protekle tri godine za različite vrste podrške povratničkoj populaciji na području Doboja izdvojilo sredstva u iznosu preko 2,6 miliona KM, saopćeno je iz tog ministarstva.

Pročitajte...