Ramiz Salkić o odluci CIK -a BiH o poništavanju izbora

– Poništenje izbora u Srebrenici i Doboju pokazuje sve manjkavosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini i mogućnosti za zloupotrebu demokratije, rekao je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, komentirajući odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovina sa današnje sjednici o poništenju izbora u Srebrenici i Doboju.

Salkić je mišljenja da je, s obzirom na informacije koje su plasirali Izborna komisija i akteri izbora u Srebrenici, ali i informacije sa terena, logično bilo da se u Srebrenici ponište izbori, jer sve ono što se dešavalo na dan izbora je ukazivalo na ozbiljno kršenje izbornog procesa i nezakonite radnje.

– To nije prvi put, dobro je konačno Centralna izborna komisija smogla snage da tako nešto sankcioniše, kazao je Salkić dodavši kako i u drugim općinama u Podrinju, postoje određene aktivnosti kršenja izbornog procesa ali nisu došli do ovoga stupnja istraga.

– Kada bi se CIK pozabavio recimo Zvornikom, ili nekim drugim mjestom, vidjeli bi koje su manjkavosti, odnosno zloupotrebe u izbornom procesu, što u konačnici odaje sliku kakva jeste kad je u pitanju izborni proces. Ali važno je da se počelo i da se na Srebrenici pokazalo da će se ipak istrajati na onome što se zove demokratski proces, a to je da građani koji su tu imaju pravo glasa glasaju, a ne oni koji imaju sposobnosti i mogućnost mahinacije, rekao je Salkić.

Prema njegovim riječima, kada bi se i u “nekim drugim općinama ovakve aktivnosti i opsežne istrage provele sigurno bi se pokazalo da u jednom značajnom dijelu općina u BiH nemamo fer i korektne izbore”, piše Fena.