Ramiz Salkić posjetio povratnike u Modričkom lugu, koji su blokirali saobraćaj zbog uništavanja puta

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je posjetio naselje Modrički lug, u kojem su povratnici blokirali lokalni put, kako bi onemogućili kamione da uništavaju putnu komunikaciju u ovom mjestu.

U razgovoru sa mještanima je rečeno da se radi o putu koji povezuje ovu mjesnu zajednicu sa opštinom Vukosavlje i ostatkom zemlje. Pojašnjeno je da autoprijevoznik koji kamionima izvozi šljunak iz rijeke Bosne nema dozvole Općine Modriča, a ni Općine Vukosavlje, te da su zahtjevi za korištenje puta odbijeni na Skupštini jedinstveno, glasovima svih bošnjačkih odbornika. Obzirom da su kamioni nastavili izvoziti šljunak bez odobrenja nadležnih, stanovici su odlučili blokirati saobraćaj, kako bi zaustavili uništavanje puta.

Potpredsjednik Salkić je dao veliku podršku stanovnicima ovog kraja, te poručio da se zajedno i odlučno moraju suprotstaviti uništavanju imovine svih građana, te zahtijevao od nadležnih da što hitnije riješe ovaj problem.

-Važno je što ste danas svi zajedno ovdje i što ste jedinstveni, jer tada niko neće moći ugroziti ono što je vaše. Ovo je i vaše i svih drugih građana, ali moraju da se uspostave  i poštuju pravila kako da se ovaj put koristi. Zakoni i odluke se moraju poštivati, a mora se poštivati i volja Bošnjaka ovog kraja koja je iskazana i kroz stavove bošnjačkih odbornika, koji su stali na stranu svog naroda i odbili da se ovaj put koristi za izvoz šljunka. Pozivam nadležne da ozbiljno shvate ovaj problem i riješe probleme svojih građana, te da zaustave ove aktivnosti. Bošnjake pozivam da ostanu jedinstveni i zajedno, te da se nastavimo boriti za naša prava u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, kazao je potpredsjednik Salkić.

Prema riječima mještana, lokalna zajednica već duže vrijeme ignoriše stavove ove mjesne zajednice, čiji su predstavnici još prije tri mjeseca predlagali izgradnju alternativnog puta. Nakon što je uslijedila blokada, danas je započeta izgradnja alternativnog puta, kojim bi kamioni trebali izvoziti šljunak.

Mještani su kazali da će u narednom periodu dežurati, kako bi onemogućili eventualno korištenje i uništavanje ovog puta.

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS