Ranko Petrović priznao krivicu za prijetnje glavnoj tužiteljici

Ranko Petrović, optužen za upućivanje prijetnji glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, sporazumno je priznao krivicu. Za optuženog je predložena uvjetna kazna zatvora u trajanju od jedne godine, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Optuženi Petrović Ranko rođen 1990. godine u Tuzli, u prisustvu advokata, u potpunosti je priznao krivnju za kazneno djelo -napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinitelja kaznenog djela iz članka 241b. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, za koje ga tereti optužnica Tužiteljstva BiH od 25.09.2020. godine.

Optuženi je priznao da je tijekom mjeseca marta 2019. godine, putem izjava na internet portalu, uputio ozbiljne prijetnje glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, koja predstavlja i rukovodi Tužilaštvo BiH i nalazi se pod 24 satnom policijskom zaštitom, pozivajući na napad i pucanj na glavnu tužiteljicu, što je kod navedene izazvalo ozbiljan strah i uznemirenost, kao i uznemirenje javnosti.

Optuženi je prilikom sporazumnog priznanja, uputio i izvinjenje zbog počinjenog djela te izrazio kajanje.

U skladu sa sporazumom, od optuženog će se oduzeti sredstva korištena za izvršenje kaznenog djela, uključujući računarsku opremu.

Sud BiH je nakon razmatranja, prihvatio navedeni sporazum.

Pročitajte...