Raste broj zaraženih koronavirusom u Tuzlanskom kantonu

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju na području Tuzlanskog kantona, a imajući u vidu važeće naredbe nadležnih štabova o broju osoba koje mogu biti prisutne na skupovima na otvorenom i zatvorenom prostoru, Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona je danas od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, gradskih i općinskih inspekcija, te Uprave policije Tuzlanskog kantona zatražilo pojačan inspekcijski i drugi nadzor u skladu sa naredbama i važećim propisima. Inače, u posljednja 24 sata na području TK testirano je 348 osoba, od kojih je na koronavirus pozitivna 82 osoba. Radi se o uzetim uzorcima od 3. do 6. avgusta.

Autor: Dino Dropić

Zbog pogoršane epidemiološke slike, ali i sve većeg broja zaraženih koronavirusom, Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona donio je niz naredbi koje se tiču rada ugostiteljskih objekata, javnog prijevoza kao i rada unutar privrednih objekata. Naredbe se posebno odnose i na najavljene koncerte, svadbe, proslave i druga okupljanja koja moraju biti organizovana u skladu sa trenutno važećim naredbama i preporukama.

 “Prema informacijama koje dolaze sa  terena razlog tome jesu najviše dakle rad na radnom mjestu unutar većih privrednih subjekata, zatim rad ugostiteljskih objekata i javni transportni servisi i prevozni servisi. Tako da mi smo donijeli i ove naredbe koje se tiču ta tri segmenta gdje smo sve detaljno objasnili, tu se radi o preporukama Federalnog zavoda za javno zdravstvo koje su donešene nekad prije 2 mjeseca nakon ukidanja stanja prirodne nesreće, međutim očito da ne volimo da čitamo što treba da čitamo, pa smo mi predočili to u naredbe koje vrijede na tuzlanskom kantonu. Tražili smo od kantonalnih , ali i gradskih, općinskih inspekcija i od uprave policije MUP-a TK da posebno u danima vikenda, a i radnim danima u noćnim satima vrše pojačan nadzor i kontrolu, a ukoliko dođe do potrebe da  kažnjavaju sve one koje se zateknu  odnosno koji postupaju suprotno od naredbi koje su na sanzi”, rekla je Dajana Čolić, ministrica za zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Na Tuzlanskom kantonu u protekla 24 sata od koronavirusa preminule su dvije osobe. Riječ je o dva muškarca starije životne dobi sa brojnim udruženim bolestima. Od posljednjeg testiranja na ovom području, najviše zaraženih dolazi iz Tuzle, Živinica i Kalesije. Budući da se testiranja na koronavirus rade po smjernicama i prioritetima, u rezultate današnjeg izvještaja ubrajaju se i zaostali testovi iz prethodnih dana. Pojašnjenje smo dobili od resorne ministrice Dajane Čolić.

 “S obzirom na to da smo imali veliki broj uzoraka,a manji broj PCR aparata i svega ostalog, dakle tehnički nije moguće brže izvesti testiranje. Slična situacija se desila početkom ove sedmice kada je dostavljeno veći broj uzoraka u jednom danu sa terena i zbog toga smo došli u ovakvu situaciju. Tako da sa današnjim danom,  ustvari  u posljednja 24 sata imali smo  348 uzoraka koji su u rasponu negdje od trećeg do šestog avgusta plus ovo ostalo što je prispjelo i imamo još zaostatak dio od jučerašnjeg dana koji se danas treba završiti pa da očistimo tako da kažem labaratoriju”, istakla je Čolić.

Osim 82 novozaraženih, u protekla 24 sata od oboljenja COVID-19 oporavile su se 104 osobe. Trenutno je 709 osoba na području Tuzlanskog kantona zaraženo koronavirusom. Od pojave pandemije 2158 osoba imalo je pozitivan test na koronavirus. Oporavilo ih se 1.367, zabilježen je 81 smrtni slučaj, dok ih je 74 hospitalizirano. Iz Ministarstva za zdravstvo TK pozivaju građane na pridržavanje svih izdatih  naredbi i preporuka u cilju prevencije širenja koronavirusa.

Pročitajte...