Razbijanjem ‘radikalnih elemenata i terorista’ okončan ‘Brzi odgovor 2018’

Metodsko-pokaznom vježbom u bazi Butmir kod Sarajeva, koju su izveli pripadnici EUFOR-a, KFOR-a, OSBiH i SIPA-e, danas je okončana godišnja vježba “Brzi odgovor 2018”.

Vježba je predstavljala demonstraciju spremnosti pripadnika navedenih snaga da reaguju u situaciji kada su, kako je rečeno, radikalni elementi i teroristi ugrozili osoblje međunarodne organizacije u BiH, a uključivala je i djelovanje helikoptera.

Komandant EUFOR-ove misije ALTHEA General major Martin Dorfer izjavio je nakon vježbe da su strateški ciljevi “Brzog odgovora 2018” bili vjerodostojnost, vidljivost i saradnja.

– Ove godine su u vježbi prvi put učestvovali sastavi iz svih članica EU i NATO-a koje daju rezervne snage za EUFOR, a cilj nam je bio da vježba bude izvedena i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH i u Brčko distriktu – rekao je Dorfer.

Istakao je da su predanost, profesionalizam i trud svih učesnika vježbe bili izvanredni.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović rekao je da su svi zacrtani ciljevi određeni za realizaciju vježbe “Brzi odgovor 2018” u potpunosti realiziovani.

Dodao je da Oružane snage BiH u narednom periodu očekuje da dobiju razvojni budžet koji će omogućiti modernizaciju OSBiH, unapređenje infrastrukture ali i standarda pripadnika OSBiH.

Tokom vježbe “Brzi odgovor 2018” broj pripadnika EUFOR-a u BiH narastao je na više od 1.000.