Razbijen lanac krijumčara droge, uhapšeno šest osoba

U Bosni i Hercegovini na četiri lokacije uhapšeno je šest osoba te izvršeni pretresi. Nezakonita imovinska korist u izvršenim kaznenim djelima procjenjuje se na više od dva miliona KM.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, izvršili su hapšenja i pretrese osumnjičenih, u okviru akcije “Sky”.

Te aktivnosti nastavak su operacija usmjerenih na otkrivanje i razbijanje krijumčarskih lanaca opojne droge marihuana-“skunk”, iz Albanije preko Crne Gore i BiH, prema zemljama EU, koje su provedene u prethodnim mjesecima u operacijama “Petrol Line”, “24” i “24+” u kojima su na području Istočnog Sarajeva (Krupac), graničnog prijelaza Gradiška i Gabeli kod Čapljine, izvršene pojedinačne zaplijene više stotina kilograma opojne droge namijenjene narko-tržištu zemalja EU, čija vrijednost na ilegalnom tržištu doseže višemilionske iznose.

U okviru aktivnosti Tužiteljstva BiH, zajedno s partnerskim agencijama za provođenje zakona u BiH i zemaljama regije, zadokumentirano je krijumčarenje velikih količina opojne droge marihuana-“skunk”, najčešće u kamionskim transportima, nakon čega je na prostoru Bosne i Hercegovine, izvršeno presretanje i zaplijena više od 2,5 tone opojne droge.

Nezakonita imovinska korist, koju su krijumčarenjem stekli osumnjičeni koji su lišeni slobode, procjenjuje se na više od 2 miliona KM.

Tim aktivnostima koje su rezultat dobre saradnje institucija unutar BiH, kao i efikasne međunarodne suradnje, zadat je ozbiljan udarac strukturama narko-mafije na području BiH i regiona.

Današnje aktivnosti predstavljaju završne aktivnosti provedenih operacija, nakon čega će se aktivnosti usmjeriti na podizanje optužnica protiv osumnjičenih koji su lišeni slobode, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.