Razrađeni praktični koraci u borbi protiv korupcije u zdravstvu i obrazovanju

Predstavnici vladinih institucija, civilnog društva i međunarodne zajednice razradili su praktične korake za pokretanje prvih mjera u borbi protiv korupcije u zdravstvu i obrazovanju, počevši od lokalne razine.

Zakonodavna promjena, praćenje zakona, povećanje svijesti studenata i mladih o pomenutim problemima putem različitih kampanja neke su od inovativnih ideja o kojima se raspravljalo u protekla dva dana na radionici U4 Anti-korupcijskog centra o temi “Izgradnja integriteta i sprječavanje korupcije u sektoru zdravstva i obrazovanja: Šta se može učiniti?”.

Organizirana je na inicijativu ambasada Švicarske, Njemačke, Norveške, Švedske i Velike Britanije u BiH.

– Ne možemo brzo riješiti problem korupcije, ali na radionici su učestvovali predstavnici različitih sektora, institucija vlasti i civilnog društva koji zajedno mogu pronaći rješenja i korake za taj problem – istaknula je ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

Ambasador Velike Britanje u BiH Edward Ferguson upozorio je da korupcija mora biti zaustavljena jer “u zdravstvu krade novac od bolesnih i ranjivih, a u obrazovanju krade od djece i budućnosti”.

– Nije sve toliko mračno i puno se može učiniti. Zato smo doveli ljude sa svih razina vlasti, od međunarodnih organizacija i nevladinih udruženja, te ljudi iz zdravstvenog i obrazovnog sektora. Ako ne komuniciraju i surađuju, neće biti rješenja. Posao tek počinje nakon radionice – poručio je savjetnik U4 Centra za borbu protiv korupcije u Norveškoj David Jackson.

Fokus ove radionice bio je na povećanju razumijevanja fenomena korupcije i rizika za pojavu korupcije u zdravstvu i obrazovanju u BiH, a kako bi se identificirala praktična rješenja i razvili instrumenti za borbu protiv korupcije korištenjem dobrih praksi i iskustava iz drugih zemalja, saopćeno je iz Ambasade Švicarske u BiH.

Pročitajte...