Reagovanje Premijera TK na saopštenje četiri poslanika u Skupštini TK

Poštovani,

U vezi sa prilogom koji ste objavili jučer (25.10.2017.godine) a koji je tretirao Saopćenje za javnost četvoro poslanika Skupštine Tuzlanskog kantona, dostavljamo Vam reagovanje premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića. Očekujemo da ovom reagovanju posvetite istu pažnju i prostor u okviru istih informativnih emisija i medija koje ste koristili za objavu inicijalnog teksta (TV, radio, WEB).

„U vezi sa jučerašnjim istupom četvoro poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona, a koji dolaze iz Banovića, ovim putem ističem da ja, suprotno njihovim navodima, do jučerašnje reakcije na njihovo saopćenje, nisam dao ni jednu izjavu u vezi sa problematikom u KO SDA Tuzla, tako da ne stoji tvrdnja iz saopćenja, da neko ne podržava moje javne istupe. Kako takvih istupa nije ni bilo, odmah je na početku jasno ko obmanjuje građane.

Ipak, tim poslanicima lično ništa ne zamjerim jer, radi se o čestitim ljudima i poslanicima koji su svoj posao radili čestito i pošteno, ali su zbog ekonomske ovisnosti o predsjedniku KO SDA Tuzla Mirsadu Kukiću, obzirom da su svi uposlenici Rudnika mrkog uglja Banovići, primorani na ovakve postupke.

U potpunosti razumijem poziciju u kojoj se nalaze i da su oni praktično privatni poslanici predsjednika Kukića, a ne Stranke demokratske akcije. U suprotnom, da su poslanici Stranke, svojim postupcima ne bi narušavali stranačke odnose i rušili Stranku demokratske akcije i Kantonalnu vladu

Po oprobanom receptu, banovićki poslanici u Kantonalnoj skupštini glasaju u režiji Mirsada Kukića i za njegov račun.

Ovaj recept „glasanja po nalogu“ oproban je ranije i u državnom parlamentu prilikom opstruiranja donošenja Zakona o akcizama, za što niko nije odgovarao.

Nažalost, sve ovo što danas vidimo na sceni je pokazatelj, na šta su sve spremni ljudi da zaštite privatne pozicije i lične interese. Siguran sam da rušenje državnih organa vlasti u Tuzlanskom kantonu i destabilizacija države, na način sličan onom iz februara 2014. godine, nisu pravi način.

Da javnosti bude jasnije, sve ove aktivnosti, između ostalog, imaju za cilj pokušaj discipliniranja Predsjedništva SDA BiH zbog uvođenja povjereništava u tri općinske organizacije u Tuzlanskom kantonu, čime je narušena podrška koju predsjednik Kukić uživa u Kantonalnom odboru.

Obzirom da se kao jedan od razloga za eventualnu smjenu navodi nedovoljna aktivnost na izmjeni Zakona pripadnosti javnih prihoda, javnosti je veoma dobro poznato ko je bio najveći zagovarač ove teme.

Odgovornost za ovakav tretman i izostanak konkretnih aktivnosti na izmjenama federalnih propisa, nakon inicijativa koje smo mi kao Vlada i koje sam ja kao premijer Kantona provodio, isključivo je na federalnim poslanicima.

Kao premijer i Vlada mi smo uradili i više nego što je to bilo u našoj nadležnosti. Okupljali smo premijere kantona, poslanike pozicije i opozicije u Parlamentu FBiH, pisali i slali inicijative, lobirali, a zašto zakoni nisu promijenjeni treba pitati poslanike u Parlamentu FBiH, među kojima je i Mirsad Kukić.

Na kraju podcrtavam da niti jedan poslanik, niti pozicije, niti opozicije, nema niti jedan realan argument da kritikuje odnos premijera i poslanika. Naše odnose definišu Ustav Tuzlanskog kantona, Zakon o Vladi Tuzlanskog kantona i Poslovnik o radu Skupštine Tuzlanskog kantona i pozivam ih da navedu kada sam i na koji način ograničavao njihov rad i učešće u donošenju odluka.

Naprotiv ja sam ih poticao poticao, a svim poslanicima, bez obzira na političku pripadnost sam uvijek bio dostupan.“

Pročitajte...