Refleksije na bjegstvo Milomira Savčića,optuženog za učešće u genocidu u Srebrenici

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, koji se potvrđenom optužnicom tereti za učešće u genocidu nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, po svemu sudeći, pobjegao je u Srbiju. Prethodno se niko od troje članova Vijeća nije sjetio da bi bilo pametno zadržati ga do donošenja odluke o tome da li će biti i pritvoren upravo zbog činjenice što je i prije Savčića bilo zločinaca i optuženika koji su utočište našli u Srbiji i Hrvatskoj.

Od slučaja Novaka Đukića osuđenog za masakr na Tuzlanskoj Kapiji ne postoji ništa sličnije u historiji krivičnog gonjenja ratnih zločina do jučerašnjeg bijega Milomira Savčića optuženog za genocid u Srebenici, smatra Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra „Srebrenica Potočari“. „Ja ne mogu da se sjetim, osim slučaja Novaka Đukića kada je neki optuženik  visokog profila, ovako slobodno napustio teritorij BiH. Možda je krajnje vrijeme da se neko iz tog Tužilaštva stavi pod istragu “, ističe Suljagić.

Suljagić dodaje kako je Tužiteljstvo BiH u slučaju Savčić napravilo nekoliko velikih propusta. Tu svakao prednjači odluka da mu se omogući odbrana sa slobode iako je optužen za genocid. Kada je nedavno ipak zatražen pritvor, ta mjera mu je izrečena iz potpuno krivih raloga a ne zbog bojazni od bijega, što se jučer i desilo.

S druge strane porodice žrtava ratnih stradanja godinama svjedoče involviranju Republike Srbije u procesuiranju optuženih ali i presuđenih počinilaca ratnih zločina počevši od Karadžića, Mladića, Đukića, sada vjerovatno i Savčića. „Ono što je žalosno u svemu tome jste de institucije BiH očito unutar sebe imaju one koji sarađuju sa organima Srbije i na taj način se dešava da oni najodgovorniji za razne zločine, u slučaju Savčić za genocid, slobodno se kreću u Srbiji”, ističe Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica.
Duraković smatra da upravo to govori o razmjeri odgovornosti onih koji bježe pred pravosuđem čime se posljedično i nameće da su odgovorni za zločine koji im se stavljaju na teret.Dodaje i da državne institucije BiH moraju biti čvršće kada su u pitanju bjegunci osuđeni i optuženi za ratne zločine.

Dok se Milomir Savić sada već nalazi u bjegstvu saopćenjem za javnost danas se oglasio i Sud BiH podvlačeći da Tužilaštvo BiH nije predložilo određivanje pritvora zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, niti su Sudu dostavljeni dokazi koji ukazuju na takvu opasnost, pa Sud nije ni zadržao optuženog nakon ročišta, a do odluke Suda.

Pročitajte...