Regionalna novinarska udruženja izražavaju podršku novinarima Al Jazeere

Novinarske udruge iz regiona izrazile su javnu podršku novinarima Al Jazeere i zahtjeve pojedinih arapskih zemalja za gašenjem ove medijske kuće ocijenili kao udarac na medijske slobode.

Najave o mogućem zatvaranju Al Jazeere kao posljedice prekidanja diplomatskih odnosa između Katara i nekoliko drugih arapskih zemalja izazvale su žestoke reakcije medijske zajednice, a o ovom pitanju oglasila su se i medijska udruženja iz zemalja bivše Jugoslavije, izražavajući svoju podršku za zaposlene u Al Jazeeri Balkans i drugim podružnicama ove medijske kuće. Podršku su javno izrazili Udruženje BH novinari, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

“Upravni odbor  BH novinara protivi se svakom obliku cenzure i miješanja bilo koje države u medijske sadržaje i nezavisnost uredničke politike. Takvim postupcima se na najdirektniji način ugrožava pravo građana na slobodan pristup informacijama iz različitih medijskih izvora, te sužava prostor za javnu političku debatu o pitanjima od značaja za javnost, ne samo u arapskim državama, već i u cijelom svijetu.”, kaže se u saopštenju Udruženja BH novinari.

Zahtjeve pojedinih arapskih zemalja za gašenjem Al Jazeere medijska udruženja su ocijenila kao “ozbiljan udarac za medijske slobode i medijski pluralizam” i pozvali Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) da iskoriste legitimna sredstva i zakonske mogućnosti za sprečavanje gašenja ovog medija.

Pet arapskih zemalja (Egipt, Jordan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein) početkom mjeseca prekinulo je diplomatske odnose sa Katarom zbog navodne podrške ekstremističkim grupama, a medijski analitičari smatraju da bi žrtva zahlađenja mogao biti upravo najpoznatiji katarski medijski brend.

Izvor: BH novinari, NUNS, Deutsche Welle

Pročitajte...