Reis Kavazović: Otrov će još dugo kružiti, ali život se obnavlja i istina razgoni tamu nad Srebrenicom

Reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović je tokom dženaze žrtvama genocida u Srebrenici poručio da se posljedice zla učinjenog u Srebrenici još uvijek osjećaju na mnogo načina, te da će otrov još dugo kružiti.

“Kolika je bila silina zla koja se obrušila na Srebrenicu govore nam i poteškoće s kojima se susrećemo i danas. Sada mnogo jasnije vidimo da se zlo genocida i Srebrenice ne može lako savladati i da će njegov otrov još dugo kružiti. No, život se obnavlja, istina razgoni tamu koja bi htjela vječno vladati ovim gradom. Vjerujem da će muslimani, katolice, Jevreji i pravoslavci naći način da razumiju jedni druge i da jedni drugima pomogne”, kazao je Kavazović.

Istakao je da svi dobri ljudi sa svih strana trebaju pomoći Srebrenici ne tako što će šutjeti nego što će priznati odakle je zlo došlo.

“Srebrenica treba da postane mjesto kulture sjećanje na sve što se događalo devedesetih godina. Vjerujemo da su šehidi živi, da se raduju našem dolasku i svakoj fatihi koju im proučimo. Svaka posjeta je neprekinuti razgovor koji donosi smiraj onima koji jedni za drugima žude. Ostat ćemo okrenuti Bogu i miru. Budimo svjesni Božijeg obećanja da je žrtvi ostavljena posljednja riječ, molitva, i da nema zastora između molitve i Uzvišenog Allaha”, poručio je Kavazović.

(RTVTK/KLIX)

Pročitajte...