Reis Kavazović: Presuda Ratku Mladiću prilika za suočavanje s prošlošću

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović smatra da je presuda doživotnog zatvora ratnom komandantu Vojske RS Ratku Mladiću prilika za suočavanje s prošlošću.

– Ovo je prilika da se svi, a posebno srbijansko društvo i zvaničnici među bosanskim Srbima, suoče s prošlošću. Jedino istina o onome što se ovdje dešavalo može biti osnova za povratak pomirenja – kazao je Kavazović u izjavi za Fenu.

Ova presuda, dodao je on, dobit će dodatno na važnosti ako doprinese procesu pomirenja, a taj proces će biti moguć ako se nastavi s glorificiranjem zločinaca i politika koje su rezultirale zločinom.

– Žao nam je što Sud nije prihvatio dokaze da je i u drugim općinama pored Srebrenice počinjen genocid. Mi i ljudi koji su to preživjeli, znaju razmjere zločina. Sada je najbitnije da se okrenemo budućnosti i da se svi distanciramo od onih za koje je pred najvišim sudskim instancama dokazano da su učestvovali u organiziranim zločinačkim poduhvatima i da učimo svoju djecu. Da ne ponavljamo greške iz prošlosti i da stanemo na stranu žrtava – kazao je u svom komentaru na presudu reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Haški tribunal je u prvostupanjskoj presudi osudio ratnog komandanta Vojske Republike Sropske generala Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora. Proglašen je krivim za deset od od jedanaest tačaka optužnice, a Sudsko vijeće je odlučilo da Mladić nije kriv po jednoj tački, odnosno za genocid u šest bh. općina (Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru).

(RTVTK/FENA) F.F.

Pročitajte...