Reisu-l-ulema na poziv državnog sekretara SAD-a na konferenciji u Washingtonu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, na poziv državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Mikea Pompea učestvuje u radu Konferencije o unapređenju vjerskih sloboda u svijetu koja se održava u Washingtonu.

Na konferenciji, čiji je domaćin državni tajnik Pompeo, učestvuju brojni svjetski zvaničnici među kojima su najistaknutiji svjetski vjerski lideri, ministri vanjskih poslova brojnih država i predstavnici nevladinih organizacija traga za konkretnim mjerama koje će pomoći promociji vjerskih sloboda širom svijeta.

Cilj trodnevnog skupa, koji je prvi ove vrste u historiji američkih administracija, je odrediti politike koje će doprinijeti promociji vjerskih sloboda i zaštiti prava na vjeru i uvjerenje, posebno manjinskih zajednica.

U svojim izlaganjima i susretima reisu-l-ulema Kavazović je govorio o izazovima s kojima se Islamska zajednica u BiH suočava u svome radu koji obuhvata ne samo domovinu Bosnu i Hercegovinu nego i domovinske zemlje: Srbiju (Sandžak), Hrvatsku, Sloveniju i bošnjačku dijasporu.

Posebno je naglasio sve češći govor mržnje koji se čuje od dijela bh. zvaničnika i njihovih istomišljenika u regionu te otvorenu i nesankcioniranu islamofobiju koja se sistematski hrani u javnom prostoru.

Reis Kavazović je ukazao i na problem nepotpisivanja ugovora IZ u BiH sa državom iako druge tradicionalne vjerske zajednice takav ugovor već imaju potpisan kao očit primjer diskriminatorne prakse.

Istakao je kako su vjerske slobode indikator općih sloboda jednog društva i nivoa njegove demokratičnosti te da vjerskoj diskriminaciji ne bi trebalo biti mjesta u modernim društvima, a posebno u Bosni i Hercegovini koja se još uvijek nosi sa posljedicama etničkog čišćenja i zločina genocida, javlja MINA.

(RTVTK/FENA) F.F.

Pročitajte...