Rektori javnih bh. univerziteta: Ubrzavati procese reakreditacije programa

Rektori javnih univerziteta u Bosni i Hercegovina učestvuju u radu 4. Foruma rektora jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana, koji se održava u Podgorici.

Na marginama te važne konferencije, rektori su danas razmatrali trenutnu situaciju u vezi reakreditacije univerziteta i akreditacije studijskih programa. U javnom apelu upućenom Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i javnosti istakli su da je visoko obrazovanje strateško i razvojno područje svakog društva, pa tako i u Bosni i Hercegovini.

– Osnivači i agencije dužne su u sinergiji s institucijama visokog obrazovanja tražiti optimalne modele saradnje kako bi visoko obrazovanje svojom izvrsnošću doprinijelo bržem razvoju društva i njegovom uključivanju u evropske procese – navodi se u saopćenju.

Da bi se taj proces osnažio i ubrzao, pozvali su Agenciju visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u BiH i druge agencije da djelovanje usklade sa zakonskim propisima i interesima razvoja visokog obrazovanja.

– Ovdje mislimo na ubrzavanje procesa institucionalne reakreditacije i akreditacije studijskih programa, jer javni univerziteti ne smiju da trpe štetu zbog samovoljnih postupaka pojedinaca i pojedinih institucija/agencija – kazali su u apelu koji su uputili rektori.

Smatraju da su svako usporavanje i samovolja veoma štetni za njihovo djelovanje te da će takve postupke smatrati štetnim i opasnim za sve procese razvoja nauke i visokog obrazovanja u BiH.

– Institucije visokog obrazovanja svjesne svoje uloge u razvitku društva ulažu i uložit će dodatne napore, a sve s ciljem kako bi visoko obrazovanje ostalo generator razvoja društva i svih vrijednosti koje naše društvo čini posebnim u ovom dijelu Evrope i svijeta -istaknuto je u apelu.

Apel su uputili: rektor Univerziteta u Sarajevu Rifet Škrijelj, rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, rektor Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić, rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić, rektor Univrerziteta u Bihaću Nevzet Veladžić te rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar Elvir Zlomušica, saopćeno je iz Univerziteta u Banjoj Luci.

Pročitajte...