Resorna ministrica u posjeti školama u Kalesiji i Živinicama

Drugi je školski dan u središtu Kalesije. Ovdašnja Osnovna škola svake godine ima sve manje učenika, kaže direktorica Edita Mustafić. Zato se trude stvoriti im što bolje uslove, kako bi se oni, ali i njihovi roditelji čija generacija masovno odlazi iz zemlje u potrazi za poslom, osjećali bolje.

– Imali smo 73 upisana učenika prvačića u ovoj školskoj godini. Pad je znatan. Mogu reći u područnim školama znatno veći, tako da smo u Područnoj školi Gojčin imali samo dva upisana prvačića, dodaje ona.

Među prvaačićima su Namik i Amar. Iako ga žulja maska, kaže Namik, on se raduje igri sa prijateljima koje je upoznao u školi. Amaru se od svih novih lica jedno najviše sviđa.

– Sviđa mi se učiteljica. Dobra je prema nama, naglašava.

A učiteljica će tek učiniti da im se svidi i sadržaj udžbenika koje su dobili danas prilikom posjete ministrice za obrazovanje i nauku. Oni pohađaju nastavu u objektu srednje škole, koji se renovira od novca federalne Vlade, ali to neće biti dovoljno da se pokrpi sve što prokišnjava.

Krov je već završen. I trebat će još određena sredstva da se u potpunosti završi ono što je prokišnjavanjem oštećeno na školi, ali svakako se stavljamo na raspolaganje, naročito kad su ove hitnije situacije, da završavamo u što kraćem roku, kaže ministrica Fahreta Brašnjić.

Olakšati školovanje učenicima, ali i njihovim roditeljima dodjelom udžbenika, simbolika je današnje posjete ministrice i Drugoj osnovnoj školi u Živinicama.  U menadžmentu kažu da i ova škola ima desetak učenika manje nego prethodne godine.

– Taj slučaj se ponavlja. Ranije smo imali preko 90 učenika svake godine u prvom razredu, pa i preko 100. Ove godine je to zbog odlaska porodica u inostranstvo prisutan taj pad učenika, kaže Šemsa Džuzdanović, direktorica.

Obilazak škola, najbolji je način da se dobije uvid u stvarno stanje ne samo njihovih objekata, nego i drugih problema, koje prate odgoj i obrazovanje, kazala je ministrica Brašnjić u Živinicama. U ovom slučaju i da se praktično sagleda provedba higijensko-epidemioloških mjera koje su obavezni poštovati u školama.

– Oni su to veoma dobro sve razumjeli, kako su mali. Iskreno, brinuli smo se jer nisu išli u predškolsko, ali zasad, na prvi utisak prezadovoljni smo, kaže učiteljica Alma Hadžiabdić.

Djeca uzrasta do 11 godina, maske mogu skinuti u učionicama. Stariji i nastavnici ne. Dezinfekcija ruku je podjednako obaveza za sve.

 

 

Pročitajte...