Restorani, hoteli i prostori za vjenčanja u Japanu nude popuste vakcinisanima

Restorani, hoteli pa čak i prostori za vjenčanje počeli su nuditi popuste mušterijama koje su u potpunosti vakcinisane protiv koronavirusa, u naporima na ponovnom pokreta nju ekonomije nakon pandemije.

– Želim da se vratiimo predpandemijskim danima što je moguće brže – izjavio je Toshiyuki Fujimura, 54-godišnji zamjenik direktora “yakiniku” restorana s grilovanim mesom u Nagoyi,u centralnom Japanu, koji daje do 3.000 jena (27 dolara) popusta mušterijama koje pruže dokaz o vakcinaciji.

Turistički savez Fujikawaguchika, mjesta u prefekturi Yamanashi u blizini planine Fuji, također je počeo nuditi popuste u 30 svojih pridavnica za potpuno vakcinisane pojedince. Ponuda uključuje 10 posto popusta na poreze kao i na troškove hrane i pića.

– Cilj nam je da ohrabrimo što više ljudi da izlaze iz kuća i da se vakcinišu – kazao je član osoblja objekta.

U međuvremenu je vrt Kobayashiro, mjesto za vjenčanja u prefekturi Niigata, pokrenuo program povrata novca u okviru koga trek vjenčani parovi mogu dobiti nazad 3.000 jena za svakog pojedinačnog gosta koji je vakcinisan, prennosi japanska novinska agencija Kyodo.

FENA/RTVTK

Pročitajte...