Rezultati eksterne mature dostavljeni školama. U četvrtak matura za srednjoškolce.

Osnovne škole u Tuzlanskom kantonu dobile su rezultate eksternog testiranja znanja maturanata. Ove godine eksterna matura nije bila organizovana u zajedničkim prostorijama i po već ustaljenom rasporedu. Zbog pandemije je organizacija bila drugačija, ali rezultati su ipak dobri, kažu u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona. Dostavljeni rezultati, analizirat će se na nivou škola. A obrazovne vlasti se spremaju za ovosedmičnu maturu u srednjom školama.

novinar Azra Mešić

Podjela razreda u grupe, prekidi nastave, intenzivno učenje putem interneta i druge izmjene uzrokovane pandemijom otežale su i pripremu za eksterne mature za učenike devetih razreda u Tuzlanskom kantonu. Obrazovne vlasti ipak smatraju da je eksterna matura prošla odlično.

  • Generalno rezultati mature ne odskaču od onih koji su bili prethodnih godina. Nama je drago da je ovaj proces završio u najboljem redu, a mi ćemo u naredna dva-tri mjeseca vršiti analizu svih dostavljenih rezultata, a onda ćemo poslati i školama da urade samoanalizu i samovrednovanje, a mi ćemo sa sveobuhvatnim analizama izaći za tri mjeseca, kaže za RTVTK Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

U najbrojnijoj tuzlanskoj školi u Tušnju, koju pohađa više od 800 učenika, maturu je polagalo njih 66. Njihove predmetne ocjene na maturi nešto su lošije od zaključnih ocjena. Ipak, prosječna maturska ocjena ove Škole među tri je najbolje u Tuzli.

  • Tri učenika su uradili eksternu maturu u procentu od više od 90%. Solidno je, a moglo je puno bolje. Ali uzimajući u obzir cijelu situaciju poslije ove pauze, mislim da je to jedan solidan uspjeh i škole i učenika, kaže direktorica OŠ “Tušanj” Armela Mujkanović.

Među učenicima i roditeljima bilo je protivnika eksternog testiranja, uglavnom vođenih prošlogodišnjom odlukom da se matura ne održi. Ali to nije odgodilo pripreme u školama, kaže Zinaida Čolić-Ćatić, pedagogica Škole u naselju Tušanj.

  • Možda je bio veći pritisak u odnosu na prethodne generacije, ali s obzirom na tu neizvijesnost mi smo zadovoljni. U našoj školi nije bilo otpora, od roditelja i od djece u tolikoj mjeri, iako je bilo rasprava s obzirom na uslove u kojima su išli. Ali to je na kraju sve ispalo dobro, dodaje ona.

Ove sedmice, u četvrtak 27. maja počinje eksterna matura u srednjim školama. Zakazana je istovremeno od 10 sati u gimnazijama, tehničkim i umjetničkim školama. O ostalim terminima Pedagoški zavod TK obavijestio je učenike tekstom na oficijelnoj web stranici. Ovdje je LINK.