RGGF: Studenti predstavili android aplikaciju koja upozorava na blizinu minirane površine

Četvrti april u svijetu se obilježava kao Dan podizanja svijesti o opasnostima od mina i podrške protivminskom djelovanju. Posebno je važan za našu zemlju koja je i dalje najzagađenija minama u Europi. U skladu s tim, tuzlanski Rudarsko-geološko-građevinski fakultet pokrenuo je inicijativu za obilježavanje ovog dana.  Zbog toga je danas na ovom fakultetu predstavljena mobilna aplikacija koja upozorava na blizinu miniranog područja. Također, u skladu sa obilježavanjem ovog datuma, najavljen je i novi master program „Upravljanje rizicima od katastrofalnih događaja i protivpožarni inžinjering.“

Lejla, Mirsad i Nermin, studenti RGGF-a, nakon čitanja članka o dječaku koji je zalutao u minsko polje te se spasio slanjem kordinata svojim roditeljima i BH Maku, došli su na ideju razvoja mobilne aplikacije koja bi upozoravala na blizinu miniranih područja.  Nakon dva i po mjeseca rada, odlučili su je predstaviti na obilježavanju Dana podizanja svijesti o opasnostima od mina i podrške protivminskom djelovanju.

  • Agencija radi na principu GPS lociranja. Poredi lokaciju korisnika aplikacije sa naznačenim sumnjivim minskim mjestima i upoređuje te podatke i javlja korisniku da se nalazi u blizini ili unutar naznačenog minski sumnjivog mjesta, pojasnio je Nermin Mešić, jedan od studenata koji su učestvovali u izradi ove aplikacije.

Studentima je predstavljen i novi master program „Upravljanje rizicima od katastrofalnih događaja i protivpožarni inžinjering.“

  • Cilj je da se pokrene master studij koji je u skladu sa normamam iz ove oblasti a prilagođen našim potrebama. A jedna od potreba, koja je specifična za Balkan jeste upravo zaštita od mina i NUS-a, rekao je Rijad Šišić, vanredni profesor na RGGF Tuzla.

Novi master krenut će od naredne akademske godine, što je kvalitet više u obrazovanju na ovoj ustanovi. Na RGGF-u smatraju da je ovo samo prvi korak o upozoravanju na još uvijek veliku opasnost od mina u našoj zemlji te da će se u budućnosti još više posvetiti ovom cilju.

Pročitajte...