Rimska cesta na Konjuhu novi je turistički biser Kladnja

Performans koji ilustruje putovanje svite rimskog senatora i njegove supruge u kočiji preko Konjuha i trgovinu solju, maštoviti je način promocije novootkrivene dionice reprezentativnog spomenika – rimske ceste iz antičkog doba na lokalitetu Dobra voda, u šumama Konjuha nadomak Kladnja.

  • Zahvaljujući ljudima iz Zaštićenog pejzaža i Šumarstva koji su nam pomogli da se očisti taj gustiš, mogli smo pristupiti sa sitnim alatima, da skinemo humus i tek nakon toga imali smo pravu sliku ceste. Radi se o Rimskoj cesti i to je drugi lokalitet na kojem smo otkrili rimsku cestu, kaže za RTVTK doc.dr. Mersiha Imamović, profesorica Univerziteta u Tuzli koja je ovaj lokalitet otkrila i inicirala njegovu promociju.

Rimska cesta na planini Konjuh građena je u prvom vijeku nove ere. U to vrijeme vodila je od prevoja Karaula preko jugistočnih obronaka Konjuha i islazila u Kladanj. Njeni tragovi dalje vode preko današnjih naselja Brateljevići i Pauč do lokaliteta Muška voda. U doba velikog Rimskog carstva imala je prvenstveno vojni, a potom i privredni značaj.

  • Kad su devete godine Rimljani osvojili prostor današnje Bosne i Hercegovine, car je poslao u Bosnu svoga čovjeka po profesiji inženjera za saobraćaj i komunikacije da mu donese plan puteva koji bi išli kroz Bosnu. On se zvao Dolabela. I te prevobitne ceste, uključujući i ovu cestu spadaju u sistem Dolabelinih cesta. On je mapirao 3 glave trase koje su u rangu današnjih autoputeva sa svom pratećom infrastrukturom, kaže dr.sci. Bego Omerčević, univerzitetski profesor u penziji koji je velki dio svoje akademske karijere posvetio upravo komunikacijama iz doba Rimskog Carstva.

Pratećih objekata danas nema, jer su građeni uglavnom od drveta i nisu odoljeli zubu vremena, ali pored trase puta postoje izvori pored kojih su u rimsko doba bila odmorišta, kažu istraživači. Trasa puta pronađena na Konjuhu vezana je za lokalitet Dobra voda, izvor koji i danas živi. Teče. To će zasigurno u budućnosti biti vrlo posjećeno mjesto, kažu u Kladnju.

  • U ovom dijelu nekih tri kilometra pruža se do grada ova cesta i tamo južnije prema općini Olovo. Pretpostavka je da i u sjevernim dijeloma općine postoji mreža ovakvih puteva, a nije dovoljno istražena. Sve to skupa stvara dobru osnovu za razvoj turizma u narednom periodu, dodaje Jusuf Čavkunović, načelnik Kladnja.

Nakon propasti Rimskog carstva cesta je bila u upotrebi tokom srednjeg vijeka i tokom vladavine Osmanlija. Poslije je zaboravljena, a njeno otkrivanje za javnost upriličeno je ove godine prvi put zahvaljujući Univerzitetu u Tuzli, Zaštićenom pejzažu, Šumama TK, Općini Kladanj i Italijanskoj organizaciji Cisp.

Pročitajte...