Robert Prosinečki: Ako igraš lepršav i dobar nogomet i publika je uz tebe (INTERVJU)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
– Svi u svijetu znaju igrače Bosne. Ne samo Džeku i Pjanića, koji su vrhunske kvalitete. Ima tu još igrača u velikim klubovima. Super kvalitetnih igrača, rekao je danas u Zagrebu za Anadolu Agency (AA) Robert Prosinečki, novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

ZAGREB (AA) – Zadovoljan sam i sretan samim tim što Bosna i Hercegovina ima izvanrednu momčad i igrače, posjeduje kvalitetu, rekao je danas u Zagrebu za Anadolu Agency (AA) Robert Prosinečki, novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Uoči sutrašnjeg potpisivanja ugovora s Nogometnim/Fudbalskim savezom BiH (N/FS BiH) u Sarajevu, Prosinečki je poručio da ima jedan, jedini cilj – odvesti nacionalni tim BiH na šampionat Starog kontinenta 2020. godine.

“Očekivanja su velika. Moj stručni stožer i ja želimo da odemo na veliko takmičenje. Bosna to zaslužuje po kvaliteti i to je za mene izazov, da se napravi rezultat kroz kvalifikacije za Europsko prvenstvo”, istakao je Prosinečki.

– Detaljna analiza bh. fudbala –

Nekadašnja zvijezda Reala iz Madrida i Barcelone kaže da će napraviti detaljnu analizu bh. fudbala, “od lige nadalje, punim radom i življenjem u Bosni”.

“Vrlo brzo dolaze nam utakmice ugovorene ranije, zakazane za 28. dana u ovom mjesecu protiv SAD i tri dana kasnije u Americi protiv Meksika. U Ameriku ćemo voditi tim sastavljen od igrača iz domaće lige i mlade reprezentacije BiH, koja je u posljednje vrijeme napravila dobre rezultate”, naglasio je Prosinečki.

Planira i razgovarati s igračima koji su se u proteklim danima oprostili od dresa s državnim grbom, Senadom Lulićem i Vedadom Ibiševićem.

“Moje je mišljenje da godine nisu prioritet i da mogu još igrati na vrhunskom nivou. Lulić se prije šest, sedam dana oprostio od reprezentacije, te kako sam već rekao, godine nisu problem i može igrati još na vrhunskom nivou. Ibišević isto tako. Razgovarat ću sa njima i vidjeti šta će se desiti”, poručio je Prosinečki, dodavši:

“Svi u svijetu znaju igrače Bosne. Ne samo Džeku i Pjanića, koji su vrhunske kvalitete. Ima tu još igrača u velikim klubovima. Super kvalitetnih igrača”.

– Prioritet motivisati ekipu –

Prioritetan zadatak bit će mu “motivirati ekipu nakon neodlaska na Svjetsko prvenstvo u Rusiju”.

“Moramo razmišljati i o mlađim, ali i igračima iz domaće lige, jer ovi stariji polako odlaze. Popravit ćemo neke stvari. No, ako svi naši igrači budu zdravi Bosna neće imati problem da ode na EP”, decidan je Prosinečki.

Ne plaši se bilo kojeg izazova “u susjedstvu”, a uvjeren je i da će biti dobro dočekan od svih navijača reprezentacije BiH.

“Plan je EURO 2020 kroz kvalifikacije ili kroz Ligu nacija. Pred nama je puno dobrih utakmica. Svi će biti uz Bosnu kada se igraju kvalifikacije, još kada imaš rezultat onda je veća euforija. Ako igraš lepršav i dobar nogomet i publika će biti uz tebe”, rekao je Prosinečki, potvrdivši da dolazi živjeti u Sarajevo, ali da će konstantno obilaziti i druge gradove širom zemlje:

“Sarajevo je grad u kojem sam bio i koji znam. Gledat ćemo sve, ići i u druge gradove BiH, upoznati sve. To nije nikakav problem da bi se napravio što bolji rezultat. Rezultat se može samo napraviti ako živim u BiH”.

Prosinečkog su jučer članovi Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) izabrali za desetog selektora fudbalske “A” reprezentacije BiH u historiji.

S njim u stručnom štabu bh. nacionalnog tima u naredne dvije godine radit će Gordan Ciprić, Dragan Spasić, Elvir Rahimić, te Kenan Hasagić kao trener golmana.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno