Ronioci iz Lukavca uspješni na pokaznoj vježbi u Bijeljini

U subotu 31.3.2018. godine na lokalitetu eko-jezera u Bijeljini izvedena je pokazna vježba jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom. Organizator vježbe je Ronilački klub “Nautilus”, uz pomoć i sponzorstvo Panevropskog univerziteta “Aperion”.

Ispred Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca učestvovao je iskusni tim ronilaca koji je prepoznat od strane organizatora i pozvan da učestvuje u vježbi demonstrirajući spašavanje unesrećenog ronioca ispod vode. Osim našeg tima vježbu spašavanja ispod vode izveo i je i tim specijalne policije MUP-a TK, dok su ostali učesnici demontrirali vježbe spašavanja na vodi. Pokazane su prednosti korištenja dronova tokom pronalaženja i spašavanja.
Prema riječima organizatora ove manifestacije Milenka Ćirkovića, pokazano je koliko je važno da ekipe sarađuju na samom terenu. Niko sam ne može biti jak. U tome je poenta vježbe – solidarnost, da pomognu svi koji mogu i imaju kapacitete za to.

Članovi Eko-ronilačke grupe invalida dobrovoljno učestvuju u akcijama spašavanja na vodi i pod vodom, i to je humana strana ovog poziva. Bez obzira na lošu opremljenost, upornost i iskustvo koje imamo svakako nas izdvaja od većine ronilačkih klubova u BiH.
Ovom prilikom se zahvaljujemo organizatoru na pozivu, uložen je maksimalan trud da vježba protekne bez problema i da prikaz situacija spašavanja bude sto realističniji. Sagledavajući uočene propuste ali i dobre primjere korištenja tehnika spašavanja, poboljšat će se učinak spasilaca na terenu kada to bude potrebno.