RSExit: Surova realnost egzodusa građana

Čini se da Dodik za tu priču sada ima i slogan – RSexit, koji će u RS-u spremno dočekan, a koji neinventivno oponaša Brexit, pokušavajući nagovijestiti otcjepljenje kao ključni cilj aktuelne vlasti u entitetu.

Kada je Milorad Dodik sinoć za govornicom NSRS-a svoje obraćanje započeo nevještim engleskim “Goodbye BiH, welcome RSexit”, vjerovatno je otvorio temu koja će biti aktuelna minimalno do izbora ove jeseni, a možda i duže.

Odmah nakon njegovog govora slogan RSexit je postao viralan i evidentno je da je to teren na kojem će Dodik u nastavku bazirati svoje političko djelovanje, bez obzira što se s tim ne slaže opozicija (PDP i SDS).

Paralelno s Dodikovim velikim najavama o pričama o otcjepljenju, na Twitteru je kreiran nalog koji ukazuje na stvarni RSexit. To je priča o egzodusu stanovništva iz tog entiteta, o nerazvijenoj privredi, o propadanju firmi, o velikom padu investicija, o smanjenju broja učenika u školama i vrtićima i tako dalje.

U Republici Srpskoj prošle godine djelatnost je odjavilo 1. 508 firmi i preduzetnika, što je duplo više nego 2016. godine, pokazuju podaci Poreske uprave RS. U posljednje četiri školske godine ukupan broj učenika u osnovnim školama smanjen je za više od 4. 000, a više od trećine osnovnih škola u Republici Srpskoj ima manje od 18 odjeljenja, što je standard za osnivanje škole.

Na te podatke vlast u RS-u do sada je vješto odgovarala suprostavljanjem političkih tema, teza o ugroženosti i nekom virtuelnom razvoju.

Aktuelni odnos snaga kaže da Dodik nema jedinstvo ni podršku svih političkih aktera za avanturizam koji najavljuje i u koji se upušta, a dok bude građena priča o “entitetskom otcjepljenju”, onaj stvarni RSexit će vrlo vjerovatno biti još brutalniji.

(RTVTK/KLIX)