RTVTK: 28 GODINA NAJBLIŽI VAMA!

Radio-televizija Tuzlanskog kantona kao javni medij nastala je u najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu,  20. februara 1993. godine,  u vremenu rata i potpune medijske blokade. Od tada, pa sve do danas, punih 28 godina RTVTK ispunjava svoju misiju, biti u službi javnosti!

Skoro tri decenije Radio-televizija Tuzlanskog kantona bilježi kontinuiran rast i razvoj, a profesionalan rad i predanost svojoj društvenoj ulozi prepoznala je i struka nagradiviši to sa više značajnih priznanja.

Nakon ratnih godina, uloga Radio-televizije Tuzlanskog kantona kao javnog medija ponovo je najdrastičnije do izražaja došla tokom 2020. u godini pandemije. Pravovremeno informisanje i pomoć zdravstvenim  radnicima, nadležnim institucijama i službama te obrazovnom sistemu da prevaziđu nastale probleme bili su od izuzetnog značaja u godini iza nas.

Iako je to bila godina krize i posebnih okolnosti na koje smo se svi morali „u hodu“ navikavati, uloga medija, a samim tim i Radio-televizije Tuzlanskog kantona kao  javnog  medija postala je tim veća i značajnija.

Istovremeno, godina krize za RTV TK bila je i šansa za realizaciju novih projekata, te razvoj programskih, tehničko-tehnoloških  kapaciteta.

        ”U posljednjih godinu dana Radio-televizija Tuzlanskog kantona osim nekoliko veoma uspješnih programskih projekata, među kojima su emisije: Otvoreni studio Covid-19, TV-škola, Ramazanski i Bajramski program, Ljetni magazin, Izbori 2020, te novi formati Dnevnika i Jutarnjeg programa, nastavila je i sa jačanjem tehničkih kapaciteta. U navedenom periodu u  funkciju je  stavljen potpuno obnovljene radijske studijsko-režijske prostorije i oprema te  emisiona oprema, čime je  Radio TK uređen i opremljen kao jedna od najmodernijih radio stanica u regionu. Ovu 28-u godišnjicu dočekujemo sa potpuno novom TV režijskom opremom koja nam je omogućila emitovanje TV-programa u visokoj HD rezoluciji. Projekat obnove velikog studija je u toku, pripremljen  je  projekat, osigurana  finansijska sredstva i čekamo da se završi administrativno-tenderska procedura. Novi studio će nam omogućiti i značajne nove programske projekte koje planiramo i jedan sasvim novi pristup informisanju i realizaciji programskih sadržaja. Pokrenuli smo android aplikaciju čime smo naše programske sadržaje i informacije učinili još dostupnijim. Osim toga u protekloj godini smo ulagali smo i u infrastrukturu: postojeću rasvjetu u  RTV  Domu zamijenili novim led rasvjetnim tjelima, uredili parking, kupili jedno službeno vozilo za  potrebe  redakcije… Naš intenzivan i posvećen rad dao je i rezultate, tako da su i finansijski efekti, bez obzira na godinu krize značajni, što su prepoznale i određene agencije dodjelivši nam priznanje ”Bonitetne pouzdanosti” i „Finansijske  izvrsnosti“, što je potvrda  ispravnosti naše  poslovne politike te svojevrsna preporuka privrednim subjektima i finansijskim institucijama za uspješnu i pouzdanu poslovnu saradnju”, ističe Kasim Softić, direktor Radio-televizije Tuzlanskog kantona.

Da je Vrijeme krize novi izazov, ali i nova šansa, pokazuje godina iza nas, ističe Softić, ali i obaveza da  u godinama koje su pred nama nastavimo na isti način  u skladu sa novim trendovima, obavezama i očekivanjima.

Pročitajte...