RTVTK, MUPTK i Vive žene zajedno u kampanji prevencije i sprečavanja porodičnog nasilja u TK

Svi imamo odgovornost da reagujemo na nasilje u porodici kada ga primijetimo ili kada znamo da se događa. Svijest o tome u našem društvu, nažalost, nije zadovoljavajuća i zbog toga postoji potreba da se na tome intenzivno radi. To i jeste jedan od ključnih ciljeva kampanje koja će se provoditi u naredna, nešto više od četiri mjeseca, kroz različite oblike medijskog bavljenja temom nasilja u porodici, Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, a posebno primjene i efikasnosti mjera koje ovaj Zakon propisuje. Udruženje “Vive žene” iz Tuzle, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Radio-televizija Tuzlanskog kantona provodit će zajedno ovu kampanju, a danas su potpisani Sporazum o saradnji na ovom Projektu i Ugovor o medijskom pokroviteljstvu. Direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Safet Ibrahimović ovom je prilikom naglasio da je policija ključni faktor u provođenju ovog Zakona.

“Upravo iz tih razloga od velike je pomoći policiji postojanje udruženja Vive žene. To se pokazalo i u prethodnom periodu, jer ono igra itekako značajnu ulogu u nastojanju da se žrtve porodičnog nasilja zaštite od nasilnika. A mediji su tu itekako bitni jer svojim djelovanjem mogu lakše i brže doći do građana, koji na taj način mogu lakše da prepoznaju nasilje u porodici  i u svom okruženju” ističe direktor Ibrahimović.

I u Udruženju “Vive žene” izražavaju zadovoljstvo zbog zajedničkih napora koji će biti uloženi u narednom periodu na prevenciji porodičnog nasilja.

“Najvažnije je da policija dosljedno izriče mjere koje su predviđene Zakonom i da mediji to prate. Jer, svih ovih godina, od kada smo uspjeli da nasilje uđe u Zakon kao krivično djelo, mi se borimo za prevenciju. Mi kao sigurna kuća pružamo i zaštitu, međutim naš zadatak je, također, i prevencija nasilja u obitelji. Tako da mislimo da mediji itekako mogu doprinijeti da to ne bude samo ovih 16 dana aktivizma, nego da to bude kontinuirano da građani budu svjesni da su i oni dio sistema zaštite, da su i oni odgovorni da prijave nasilje.

Temelj svakog društva je porodica i to dovoljno govori o značaju teme koja će biti u fokusu medijske kampanje koja slijedi. Kao društveno odgovorna javna rtv stanica, bez zadrške smo pristali biti medijski pokrovitelj ovog projekta istakao je danas direktor Radiotelevizije Tuzlanskog kantona.

“Tamo gdje ima nasilja nema skladne porodice. A bez skladne porodice nema ni skladnog društva. To još jednom potcrtava značaj problema kojeg evo danas otvaramo, kojeg ćemo etapno realizirati u nastavku, zajedno Vive žene, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Radiotelevizija Tuzlanskog kantona. Iskoristit ću samo još priliku da kažem da RTVTK u svom radu, inače, ovoj materiji, ovoj problematici poklanja izuzetno značajnu pažnju. Današnji protokol i današnji sporazum samo je obaveza više i naš doprinos više na preveniranju problematike o kojoj govorimo.

Inače, kampanja Prevencija i sprečavanje nasilja u porodici na području Tuzlanskog kantona dio je istoimenog projekta, koji provodi Udruženje Vive žene,  kao dio regionalnog projekta “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova” koji finansira Evropska unija.

 

Pročitajte...