RTVTK: Prigodnim vjerskim programom obilježava se Lejletu -l -berat, noć oprosta i želja

Muslimani  širom  svijeta  večeras, nastupanjem akšam namaza, obilježavaju  – Lejletul -berat  jednu od  četiri najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć koja najvljuje dolazak  svetog mjeseca – Ramazana, i u kojoj se, prema islamskom učenju, piše sudbina čovječanstva.

novinarka: Erda Redžepagić

Ova mubarek noć doživljava se kao vjesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek Ramazana. Ta noć se obilježava kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao oprosta, sudbine i želja.

Preporučljivo (mustehab) je postiti dan poslije Lejletul-berata (15. šaban) jer je Allahov Poslanik, a.s. nedvosmisleno preporučio da se dan nakon Lejletul-berata provede u postu, naveli su iz Islamske zajednice BiH. Povodom mubarek noći Lejletu-l-berat Medžlis Islamske zajednice Tuzla, uz podršku Muftijstva tuzlanskog i RTVTK, pripremio je prigodan televizijski program, koji će se emitovati od 21.00 sati. Učešće u programu uzet će članovi hora Gazi Turali-beg, a prigodnom besjedom obratit će se glavni imam  MIZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Biće omogućen i live stream na Facebook stranicama Muftijstva tuzlanskog, Medžlisa Tuzla, kao i RTVTK.